Coroianu, BCR: Apar semne de dezgheţare a cererii de credite

Autor: Ciprian Botea 21.07.2011

Numărul clienţilor care vin la ban­că pentru a cere o refinanţare sau un credit nou a crescut vizibil în ultimele luni, în condiţiile în care preţurile activelor imobiliare s-au stabilizat şi dobânzile s-au micşorat semnificativ, afirmă reprezentanţii BCR, cea mai mare bancă locală.

"Vedem semne de dezgheţare a cererii de credite. Volumul cererilor de refi­nanţare în cadrul campaniei de­rulate de BCR a fost dublu faţă de estimările noas­tre, ceea ce de­monstrează că există un interes ma­siv în rândul cli­en­ţilor", spune Ştefan Co­roianu, director produse retail.

Banca a înregistrat în ultima lună şi jumă­tate cereri pentru cre­di­te de refinanţare ga­ran­tate cu ipotecă în va­loare de 25 mil. euro, valoarea medie a unui împrumut solicitat fiind de circa 30.000 de euro. Aceasta înseamnă că peste 800 de clienţi au depus dosare un credit de refinanţare în iunie şi iulie.

Creditele de nevoi personale cu ipo­tecă pentru refinanţare permit con­solidarea mai multor datorii (credite de consum, carduri de credit etc.) într-un singur împrumut, clientul plătind o rată lunară mai mică decât valoarea cumulată a tuturor ratelor anterioare.

"O tendinţă interesantă este creşterea numărului clienţilor care deţin credite negarantate şi care optează pentru refinanţarea acestora printr-un credit garantat cu ipotecă, datorită costurilor mai avantajoase", spune Coroianu.

Chiar dacă dobânda la creditele garantate cu ipoteci este mai mică, acestea sunt acordate pe perioade mai lungi de timp, astfel că în final clientul ajunge să plătească băncii dobânzi mai mari decât dacă ar fi suportat ratele iniţiale.

Oficialii BCR afirmă că în paralel cu vânzările mai mari de credite de refinanţare se remarcă şi o creştere a cererilor pentru credite ipote­care noi. Clienţii se orientează prepon­de­rent către credite în euro acordate în cadrul programului "Prima casă".

Programul guver­na­mental a fost reluat într-o nouă formă la în­ce­putul lunii iunie, iar BCR a aprobat până acum 3.500 de credite cu o valoare totală de 150 mil. euro. Opt bănci vând în acest moment credite prin a patra ediţie din "Prima casă", în care statul mai garantează doar jumătate din finanţări.

Cererea pentru credite "Prima casă" a crescut în iulie după ce luna tre­cută s-au vândut numai 300 de credite cu o valoare cumulată de 12 mil. euro.

Creditele ipotecare garantate de stat rămân o alternativă doar pentru clienţii care nu au bani pentru un avans mai mare de 5%, în condiţiile în care pe piaţă există deja produse cu dobânzi similare.