Şoc în sistemul fondurilor europene: Guvernul opreşte trimiterea de facturi spre decontare la UE

Autori: Iulian Anghel , Gabriel Razi 21.07.2011

Analiştii califică o astfel de măsură drept o "nebunie": noile amânări pot împinge oameni şi firme către faliment, pentru că se vor întârzia plăţile.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să nu mai trimită la Bruxelles facturile pentru decontarea cheltuielilor elibigile pentru proiectele finanţate din fondurile UE, ceea ce înseamnă că 5 mil. euro de euro pe zi nu vor mai intra de mâine în ţară.

În iunie, rambursările de la Uniunea Europeană s-au ridicat la 110 milioane de euro.

Întreruperea acestei surse de finanţare va avea efect imediat atât asupra bugetului public, care a făcut deja cheltuielile şi aşteaptă compensarea de la Bruxelles, cât şi asupra proiectelor în derulare, având în vedere că banii "noi" plătiţi către proiecte erau eliberaţi de Guvern numai pe măsura rambursărilor pe facturile trimise anterior.

Analiştii califică o astfel de măsură drept o "nebunie" în condiţiile în care vor apărea noi amânări în haosul care sugrumă procesul atragerii de fonduri. Acestea pot împinge oameni şi firme către faliment întrucât, în aşteptarea banilor de la UE, aceştia s-au împrumutat la bănci sau au făcut deja plăţi în contul unor sume care nu se ştie când vor veni.

Preşedintele a justificat cererea sa prin faptul că, dacă auditul financiar al Comisiei descoperă nereguli în derularea acestor proiecte, nu doar că nu onorează facturile, dar retrage şi banii alocaţi respectivului proiect, lucru ce conduce la diminuarea sumelor totale alocate României.

În schimb, a susţinut şeful statului, dacă eventualele nereguli sunt descoperite de autorităţile române, acestea retrag banii proiectului respectiv şi le alocă altui proiect menţinând intacte, aşadar, sumele totale alocate României.

Preşedintele a susţinut că măsura nu se referă la sumele destinate agriculturii.

Analiştii spun însă altceva.

"Ar fi haos, proiectele pe fonduri europene se bazează pe contracte. Acestea pot fi anulate punctual dacă sunt depistate nereguli. O măsură prin care să se sisteze cererile de rambursare de la Bruxelles este excepţională", spune Cosmin Drăgoi, ma­naging partner al firmei de consultanţa pe fonduri europene M27 CED Invest.

Ce înseamnă această decizie pentru fostul negociator-şef al României cu UE, Vasile Puşcaş? "Intrări în faliment, închideri de unităţi, pentru că oamenii s-au împrumutat la bănci, au înaintat plăţi în aşteptarea banilor europeni".

Dacă toate instituţiile au greşit de vreme ce proiectele sunt reverificate în totalitate, înseamnă că totul este putred şi trebuie înlocuit, spune Puşcaş.

Dan Barna, partener în cadrul firmei Structural Consulting Group, firmă de consul­tanţă, spune că măsura este radicală şi că impactul va fi resimţit de beneficiarii proiectelor europene: "Dacă măsura va fi pusă în aplicare se generează un impact negativ la beneficiari."

5 mil. euro este suma medie zinlică care a intrat în ţară în luna iunie în urma rambursării de către Comisia Europeană a cheltuielilor pe proiecte derulate cu fonduri europene. Este o sumă şi aşa extrem de mică întrucât rata de rambursare de către Uniunea Europeană a sumelor către România este, pe fondurile structurale şi de coeziune, doar de 4% din totalul banilor puşi la dispoziţie în perioada 2007 - 2013, 19,2 mld. euro în total. Prin măsurile pe care le-a dispus, preşedintele a recunoscut practic eşecul Guvernului în atragerea de fonduri europene.

Situaţia atragerii fondurilor este sumbră. În prezent, o parte a fondurilor pe Programul Operaţional Regional (POR, coordonat de Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea) sunt blocate după ce mai multe misiuni de audit ale Comisiei au descoperit neregului în derularea contractelor.

De asemenea, o parte din programele de­rulate de Autoritatea de Management al Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) sunt şi ele blocate. AMPOSDRU este gestionat de Ministerul Muncii. Este de amintit că fostul ministru al muncii Ioan Botiş a fost obligat să demisioneze după ce a fost implicat în derularea unui contract de 500.000 de euro al unei firme la care lucra soţia fostului ministru, lucru care l-a pus într-un conflict de interese.

Vasile Puşcaş, profesor la Universitatea Başeş - Bolyai din Cluj, fost negociator - şef cu Uniunea Europeană, fost ministru al integrării, susţine că aplicarea măsurii anunţate de Traian Băsescu de a opri transmiterea către Bruxelles a facturilor necesare rambursărilor pune serios sub semnul întrebării întregul proces.

"Este o nebunie, dar nebunia este perpetuă. Oricum tu ai un filtru pentru că înainte ca facturile să fie transmise Bruxellesului ele sunt verificate de aşa-numitele comitete de monitorizare. Au trecut deja prin filtru. Ce faci? Mai pui unul plus? Dacă toate contractele sunt puse sub semnul întrebării înseamnă că toate instituţiile au greşit şi trebuie «rase». Ce pui în loc ? Aceasta este întrebarea. Dacă au ajuns aici se întâmplă pentru că pe oamenii pricepuţi în atragerea de fonduri i-au dat afară, pe alţii i-au forţat să plece. De ce? Ca să facă ei loc oamenilor de partid!"

Puşcaş arată că România este şi aşa în întârziere când vine vorba despre atragerea de fonduri, iar situaţia o va costa scump pentru că deja la Bruxelles bătălia pentru bugetul lui 2012 şi pentru viitorul exerciţiu financiar al UE - 2014 - 2020 - este acerbă.

Consultanţii români pe fonduri europene spun la unison că măsura prin care s-ar suspenda trimitererea cererilor de decontare a facturilor pentru proiectele pe fonduri europene ar fi o măsură excepţională care ar da peste cap tot sistemul prin care România aduce în economie bani de la Bruxelles.

Mai mult, George Stoian, consultant în domeniul fondurilor europene în cadrul firmei de consultanţă Initial Advisory, afirmă că este greu de conceput cum vor putea autorităţile să îşi asume o astfel de măsură extremă în condiţiile în care sute de proiecte pe fonduri europene vor fi puse sub semnul întrebării

"Nu cred că îşi pot asuma în mod real o asemenea măsură. Este posibil să fie doar o formă de presiune pe unii miniştri şi pe alţi factori de decizie responsabili de fondurile europene. Îmi e greu să cred că este o intenţie reală", spune Stoian.

Cu toate că se arată sceptici în privinţa aces­tei măsuri, consultanţii spun că nu există nicio barieră reală care să împiedice Guvernul să nu mai trimită făcturi spre rambursare la Bruxelles.

"În practică, dacă vor să pună în aplicare această măsură o pot face. Cum în prezent întârzie plăţile peste datele trecute în contractele de finanţare la fel de bine pot să le şi suspende", explică Cosmin Drăgoi.

Totuşi, consultanţii spun că dacă măsura va intra în vigoare, primul efect ar fi că multe contracte vor fi anulate pentru că beneficiarii şi-au făcut planurile de afaceri având în vedere că vor primi rambursările din bani europeni.

"Beneficiarii vor plăti dobânzi mai mari la credite, vor fi nevoiţi să găsească alte surse pen­tru a-şi asigura fluxul de numerar. Există riscul ca multe proiecte să pice", explică Cosmin Drăgoi. În plus, George Stoian spune că suspendarea plăţilor este o decizie pripită în condiţiile în care proiectele pentru care ar putea exista suspiciuni de fraudă reprezintă sub 10% din total, iar anularea plăţilor de la Bruxelles ar pune în pericol executarea tuturor contractelor aflate în derulare.

"Banii pentru proiectele cu probleme se retrag punctual. Nu este normal să pui în pericol toate proiectele pentru că există unele riscuri în privinţa unui număr de dosare", explică Stoian.

Totuşi Băsescu susţine că ceea ce a dispus este just pentru că aşa se evită pericolul reducerii fondurilor: "Din acest motiv, cred că măsura pe care a dispus-o premierul de a se verifica imple­mentarea tuturor proiectelor aprobate şi a nu se trimite facturi la Bruxelles este corectă şi necesară."