Bloomberg: pregătiţi-vă pentru noi preţuri record la aur dacă Grecia intră în default

Autor: Bogdan Cojocaru 21.07.2011

Cotaţia aurului ar putea urca la niveluri record pe bursa de la New York deoarece investitorii vor încerca să se protejeze după ce oficiali din zona euro au indicat că Grecia ar putea intra în incapacitate de plată pe obligaţiunile guvernamentale ca parte a celui de-al doilea pachet de salvare a statului elen, scrie Bloomberg.

Preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat că nu poate exclude posibilitatea unui default selectiv al Greciei. Germania şi Franţa, principalele puteri economice ale Europei, vor prezenta punctul lor de vedere privind soluţia ieşirii Greciei din criză astăzi, la summit-ul liderilor din zona euro organizat la Bruxelles.

Preţul aurului cu termen de livrare în luna august a crescut cu 2,2 dolari, sau 0,1%, la 1.599,1 dolari pe uncie la bursa din New York. Cotaţia metalului preţios a atins maximul istoric de 1.610,7 dolari uncia pe 19 iulie.

Preţul aurului a avansat cu 13% de la începutul anului, îndreptându-se spre al 11-lea an consecutiv cu evoluţie pozitivă, cea mai mare perioadă de creştere de după cel puţin 1920.