„Morile de vânt“, afacerea momentului, aduc 20% din businessul clujenilor de la EnergoBit

Autor: Roxana Petrescu 22.07.2011
EnergoBit, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa echipamentelor energetice, spun că lucrările la cea de-a doua parte a parcului eolian de 1,1 miliarde de euro dezvoltat de cehii de la CEZ se află în plină desfăşurare, etapa Cogealac urmând să fie finalizată în 2012.


EnergoBit este compania care se ocupă de proiectarea şi realizarea lucrărilor electrice la parculul de 600 MW, aproape cât un reactor al centralei de la Cernavodă, pe care cehii îl fac în două localităţi dobrogene, Fântânele şi Cogealac.

Dacă la Fântânele lucrările sunt aproape finalizate, la Cogealac , pe fondul mai multor conflicte cu primăria comunei, construcţiile au fost blocate.

Astfel, dacă iniţial termenul de finalizare pentru întreaga investiţie era sfârşitul anului trecut, cel mai probabil lucrările se vor termina în 2012.

Contractul câştigat de EnergoBit cu cehii de la CEZ arată că şi companiile româneşti pot beneficia de investiţiile străine din domeniul energiei verzi. În contextul în care cei mai mulţi bani îi primesc produ­cătorii de turbine eoliene, nicio companie de profil neavând acum o fabrică în România, numai aproxi­mativ 25% din valoa­rea acestor parcuri ră­mâne local fiind împăr­ţită între companiile de construc­ţii sau companiile din domeniul lucrărilor electrice.


Vânt bun la Cogealac

EnergoBit a identificat această oportunitate, şi dincolo de CEZ mai are în portofoliu şi colaborări cu Petrom, ButanGas sau Energias de Portugal, companii care investesc sute de milioane de euro în "mori de vânt".

"Partea de energie verde a ajuns să reprezintă circa 20% din valoarea afacerilor înregistrate de noi. Dacă anul trecut am ajuns la 100 de milioane de euro, pentru anul acesta ne-am bugetat 120 de milioane de euro", spune Florin Pop, directorul general al EnergoBit.

În legătură cu proiectul eolian al CEZ, reprezentanţii EnergoBit spun că lucrările au început să meargă şi la doua parte a proiectului, cea de la Cogealac, acolo unde ar trebui montate 101 turbine cu o înălţime de 100 de metri. "La Cogealac, ba am început, ba ne-am oprit din cauza problemelor cu primă­ria, şi tot aşa, dar acum lucrările merg într-un ritm accelarat pentru că investitorii vor să recupereze timpul pierdut. Deja se toarnă fundaţiile. Cred că anul acesta se vor monta 40-45 de turbine, restul urmând dă fie montate anul viitor", a explicat Ştefan Gadola, vicepreşedintele EnergoBit şi unul dintre cei trei asociaţi principali ai grupului.

Potrivit reprezentanţilor EnergoBit, compania lucrează acum pe partea electrică pentru parcuri eoliene cu o capacitate instalată de 1.400 MW, echivalentul în capacitate a două reactoare de la Cernavodă.

10 milioane de euro de la BERD

Parcurile eoliene sunt cel mai fierbinte domeniu de investiţii al momentului, atrăgând în ultimii doi ani de zile proiecte de circa un miliard de euro, în perioada 2011-2013 fiind aşteptate investiţii de 5 miliarde de euro.

Potenţialul României în acest domeniu vine din doi factori: vântul foarte bun din zona Dobrogei şi schema de sprijin generoasă pentru investitorii de profil.

Dincolo de parcurile eoliene, EnergoBit este interesat şi de proiectele de eficienţă energetică, grupul semnând ieri un contract de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în valoare de 10 milioane de euro.

Aceste proiecte urmează să fie derulate în colaborare cu municipalităţi, dar şi cu companii private. EnergoBit nu a oferit detalii concrete despre viitorii beneficiari ai acestor proiecte.

EnergoBit este o companie pusă pe picioare în anul 1990 de trei foşti angajaţi ai Renel, care acum sunt şi asociaţii principali: Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Peter Pal, fiecare deţinând acum funcţia de vicepreşedinte.

Grupul are în prezent 800 de angajaţi, dintre care 200 sunt de profesie ingineri.