Momentul adevărului la Petrom

Autor: Andrei Chirileasa 22.07.2011

Astăzi se încheie oferta publică prin care statul vinde 9,84% din acţiunile Petrom, cea mai mare tranzacţie din istoria bursei de la Bucureşti.

De rezultatul acestei oferte depinde viitorul programului de privatizare prin Bursă asumat de Guvern faţă de FMI, care mai prevede vânzarea pe Bursă a unor pachete de 15% din Transelectrica şi Transgaz până la finele anului, şi listarea Romgaz şi Hidroelectrica, în urmă­torii ani. Principalul obiectiv al ofertei este atragerea unui număr suficient de mare de investitori care să subscrie acţiuni în valoare de circa 485 mil. euro.

Rezultatul ofertei Petrom va arăta cum percep investitorii străini piaţa de capital din România. Un nivel ridicat al subscrierilor şi un preţ peste cel din piaţă ar arăta că există interes din partea marilor fonduri străine pentru piaţa locală, în timp ce un eventual eşec (investitorii vor subscrie mai puţin de 80% din numărul total de acţiuni) ar însemna o lovitură puternică pentru Guvern, dar şi pentru viitorul pieţei locale de capital.

Guvernul a anunţat marţi preţul minim de ofertă, de 0,3708 lei/acţiune, iar majoritatea brokerilor şi a analiştilor sunt de părere că preţul final va fi apropiat de acest nivel minim. Preţul maxim la care investitorii puteau cumpăra acţiuni în ofertă era de 0,46 lei. Pe Bursă, acţiunile Petrom se tranzacţionau ieri la 0,385 lei.

Rezultatul ofertei va fi făcut public astăzi după-amiază sau cel târziu luni dimineaţa, când ordinele de subscriere vor fi introduse în sistemul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), potrivit reprezentan­ţilor comisiei de privatizare care a coordonat oferta. Ieri, reprezentanţii comisiei spuneau că nu au date privind subscrierile consolidate din ofertă.

"Noi avem un sistem de securizare a subscrierilor. Intermediarii au semnat un acord prin care se obligă să nu-şi furnizeze unul altuia date despre subscrieri. Numai vânzătorul, în cazul în care vrea să ştie, poate cere intermediarilor date privind subscrierile. Nu ne-am interesat nici noi zilnic. Am consultat situaţia subscrierilor şi a promisiunilor de subscriere înainte de stabilirea preţului minim, dar în general subscrierile se fac în ultimele două zile. Sunt încrezător că oferta se va încheia cu succes", a declarat Victor Cazana, şeful OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie), care face parte din comisia de privatizare.

Şi ministrul economiei Ion Ariton a declarat că este încrezător că investitorii vor subscrie mai mult de 80% din acţiunile din ofertă, astfel încât aceasta să se încheie cu succes. Ion Ariton conduce comisia de privatizare din care mai fac parte ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, secretarul de stat din Ministerul Economiei Karoly Borbely şi consiliera primului-ministru Andreea Paul Vass.

Cheia ofertei o reprezintă fondurile străine de investiţii, cărora le este alocată tranşa mare de 85% din acţiunile vândute de stat în ofertă. Fondurile trebuie să vină cu peste 413 mil. euro ca să subscrie pachetul de 8,4% din Petrom care le revine.

Investitorii de retail (persoane fizice) au la dispoziţie o tranşă de 15% din ofertă, care valorează minimum 72 mil. euro. Interesul pe acest segment este însă destul de redus, din cauză că preţul minim din ofertă este cu doar 3,6% mai mic decât cel de pe Bursă. În cazul în care ei nu vor subscrie întreaga tranşă, iar tranşa mare va fi suprasubscrisă, atunci acţiunile vor fi alocate investitorilor instituţionali.

Pentru membrii consorţiului de intermediere, banca Renaissance Capital din Rusia şi firmele locale de brokeraj BT Securities, EFG Eurobank Securities şi Romcapital rezultatul ofertei este foarte important în vederea participării la obţinerea unor noi mandate din partea statului.