The Economist: BAC-ul românesc, dovadă că lupta împotriva corupţiei nu e luată în serios

Autor: Mediafax 22.07.2011

Corupţia din şcolile româneşti, care nu este inclusă în mecanismul de monitorizare UE, reprezintă o ilustrare a dificultăţilor de eliminare a acestui fenomen, care încă nu este luat în serios în România, potrivit unui comentariu publicat de blogul The Economist.


Articolul publicat pe blogul Eastern Approaches al publicaţiei descrie situaţia de la bacalaureatul din România, unde mai mult de jumătate dintre elevi nu au reuşit să obţină note de trecere, deşi, cu doi ani în urmă, rata de promovabilitate depăşea 80 la sută.



În perioada comunistă, România se mândrea cu calitatea sistemului de învăţământ, dar, "în mod clar, nu mai este în poziţia să facă aşa ceva", comentează ziarul. "Dar aceasta nu este neapărat o veste proastă: deşi toată lumea ştia că ratele mari de promovabilitate din anii anteriori erau nerealiste, acestea ofereau guvernului o scuză pentru inacţiune. Testul va fi acum dacă există hotărârea de a merge mai departe", adaugă Economist. Citiţi mai mult despre opiniile The Economist legate de corupţia din România pe www.mediafax.ro