Fostul premier croat Ivo Sanader, arestat pentru corupţie, a fost condus la spital

Autor: Ioana Bojan 24.07.2011

Fostul premier croat Ivo Sanader, suspectat de corupţie şi deţinut într-o închisoare din Zagreb, a fost condus vineri la un spital penitenciar, din cauza unor complicaţii provocate de o rană la picior, relatează presa locală, citată de AFP.


Sanader urma să fie examinat de medici specialişti, a declarat avocatul său Cedo Prodanovici, citat de agenţia Hina. Piciorul său este "într-o stare gravă" şi "şi-a schimbat culoarea".


Conform ediţiei electronice a cotidianului Jutarnji List, Sanader a părăsit închisoarea Remetinec, de la periferia Zagrebului, la bordul unei furgonete pentru transportul deţinuţilor, însoţită de două vehicule de teren.


Presa croată a relatat la jumătatea lui iunie că Sanader s-a rănit la o sală de forţă. El se afla în detenţie la o închisoare austriacă, la Salzburg. Presa a evocat atunci o rană la ligamente.


Sanader a fost extrădat luni în ţara sa, de către autorităţile austriece, care l-au arestat în decembrie, în baza unui mandat de arestare emis de Croaţia.
El este vizat în ţara sa de o serie de anchete pentru cazuri de corupţie estimate estimate la mai multe milioane de euro. Sanader, în vârstă de 58 de ani, care încă nu a fost inculpat în mod oficial, respinge aceste acuzaţii.


Şef al Guvernului în perioada 2003-2009, Sanader este oficialul cu rangul cel mai înalt din ţară vizat în cazuri de corupţie.


El a fost audiat joi la închisoarea Remetinec, în cadrul unei anchete privind presupuse deturnări de fonduri prin companii publice, în valoare de câteva milioane de euro.
Potrivit Parchetului, fondurile ar fi ajuns în buzunarele mai multor personalităţi, inclusiv la Sanader, dar şi în conturile Uniunii Democratice Croate (HDZ), partid conservator aflat la putere.