ANCOM amână cu doi ani alocarea a 7 licenţe pentru acces fix şi mobil la net

Autor: Adrian Seceleanu 25.07.2011

Autoritatea de reglementare în co­municaţii (ANCOM) a hotărât ca pro­cedura de selecţie comparativă pentru 7 licenţe naţionale în benzile de 3,4 - 3,8 GHz, care permit acces fix şi mo­bil la internet, să fie amâ­nată cu doi ani - până în 2014, faţă de termenul pro­pus iniţial în iunie. Ar­bitrul te­le­com nu a oferit mai mul­te detalii în legătură cu mo­ti­ve­le acestei decizii, pre­ci­zând însă că aceasta a fost luată după consultări cu ope­ra­torii telecom interesaţi de subiect.

Preţul unei licenţe a fost estimat la sub trei milioane de euro, potrivit datelor Au­to­rităţii Naţionale pentru Ad­ministrare şi Reglemen­tare în Comunicaţii (ANCOM).

Concomitent, ANCOM a hotărât pre­lungirea valabilităţii licenţelor de uti­lizare a frecvenţelor radio acordate la nivel naţional în banda de frecvenţe radio 3,4 - 3,8 GHz până la 31 de­cem­brie 2015. Companiile care au licenţe în aceas­tă bandă de frecvenţe sunt Orange, Vodafone, Idilis, Acces Net, UPC şi Societatea Naţională de Radiocomuni­ca­ţii (SNR).

Procedura de selecţie comparativă care va avea loc în 2014 se va desfăşura în două etape: o etapă prealabilă în care ofertanţii vor înainta către autoritate solicitări ferme de intenţie cu privire la achiziţionarea unei licenţe în banda de 3,5 GHz sau a unei licenţe în ban­da de 3,7 GHz. În a do­uă etapă va avea loc selec­ţia propriu-zi­să, care va ţine cont de re­zul­tatele primei eta­pe şi care va avea loc nu­mai dacă nu­mărul de soli­ci­tanţi este mai mare decât nu­mărul de li­cenţe dispo­nibile în aceas­tă bandă.

"În cazul în care numă­rul de soli­citanţi este mai mic sau egal cu numărul de licenţe disponibile, licenţele se vor acor­da direct solicitan­ţi­lor", con­form da­te­lor ANCOM. Preţul unei li­cen­ţe a fost estimat de ANCOM la mai puţin de 3 milioane de euro.