Cum ar putea afecta eşecul ofertei Petrom acţiunile de pe bursă

Autor: Adrian Ionut Cojocar 24.07.2011
Unele dintre cele mai importante acţiuni listate pe bursă ar putea fi afectate mai puternic după ce cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria pieţei de capital românească s-a soldat cu un eşec.


Evaluată la preţul maxim, de 0,46 lei/unitate, oferta s-ar fi ridicat la 607 mil. euro, iar la cel minim, de 0,3708 lei/acţiune, statul ar fi încasat aproape 490 mil. euro.
Încă de vineri acţiunile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 1,9% înainte ca acestea să fie oprite de la tranzacţionare în urma anunţului oficial privind rezultatul ofertei publice prin care statul a scos la vânzare un pachet de 9,84% din acţiunile Petrom.


Cu toate acestea încă din dimineaţa zilei existau zvonuri că nivelul subscrierilor din ofertă a fost insuficient pentru ca aceasta să fie considerată încheiată cu succes.
Acţiunile Petrom nu au mai fost reintroduse la tranzacţionare după anunţul rezultatului şi vor reveni abia astăzi în piaţă.


Acţiunile Fondului Proprietatea, care au generat anul acesta peste jumătate din rulajul întregii burse, ar putea avea de asemenea de suferit în condiţiile în care acţiunile Petrom reprezintă principala deţinere a fondului.


Pachetul de 20,6% din acţiunile Petrom deţinut de Fondul Proprietatea valorează la ultimul preţ de pe piaţă, de 0,3762 lei/unitate, peste un miliard de euro, respectiv circa 59% din valoarea de piaţă actuală a fondului.


Titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sunt alte titluri asupra cărora acţiunile Petrom au un impact semnificativ.


Vânzarea unui pachet de 9,84% din Petrom ar fi crescut semnificativ free-float-ul companiei, care este în acest moment de circa 8%, cu influenţă directă asupra rulajului Bursei. Totodată, Bursa de la Bucureşti ar fi încasat un comision de minimum 530.000 de euro dacă oferta Petrom s-ar fi încheiat cu succes.


Investitorii de pe bursă ar putea percepe eşecul ofertei Petrom ca o lipsă de interes a străinilor pentru sectorul energetic românesc sau chiar faţă de întreaga piaţă de capital având în vedere faptul că investitorii n-au fost interesaţi să subscrie întreaga ofertă la un preţ inferior celui la care titlurile Petrom erau cotate pe bursă. Alte titluri importante din sectorul energetic listate pe bursă sunt acţiunile transportatorului de gaze Transgaz Mediaş (TGN) şi Transelectrica Bucureşti (TEL).