BERD îmbunătăţeşte prognoza de creştere economică la plus 1,9%

Autor: Claudia Medrega 25.07.2011

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional din România, şi-a îmbună­tăţit uşor estimările privind evoluţia PIB în acest an, de la 1,8% la 1,9%, iar pentru 2012 a menţinut prognoza la 3,8%.

Scenariul este mai optimist faţă de proiecţia autorităţilor române şi a FMI şi Comisiei Europene, care anticipează un avans al economiei de 1,5% în 2011. Creşterea de 0,1% este importantă nu atât ca valoare, cât ca direcţie, adică arată că există semnale privind îmbu­nătăţirea situaţiei economiei.

Analiştii băncilor locale sau străine au revizuit deja în creştere prognozele legate de evoluţia economiei în acest an, majoritatea estimărilor privind creşterea PIB mutându-se de la 1% spre palierul de 2%.

"În România şi Bulgaria, state membre ale Uniunii Europene, perspectivele economice se îmbunătăţesc, dar într-un ritm modest. În România, pare să apară în sfârşit o revenire, după doi ani de creştere negativă, iar economia ar trebui să revină la o creştere economică modestă în acest an. Exporturile cresc puternic, producţia industrială a avansat cu peste 7% în mai, în termeni anuali, şi chiar sectorul construcţiilor începe să-şi revină", se afirmă într-un raport al BERD pentru regiunea în care activează banca.

BERD avertizează însă că noul acord preventiv cu FMI angajează Guvernul la noi măsuri de austeritate, ceea ce, deşi va reduce vulnerabilităţile fiscale, va descuraja recuperarea cererii interne. Aceasta este a treia modificare a prognozei operată de BERD în acest an. În luna mai, instituţia financiară revizuia în urcare prognoza de creştere economică la 1,8%, după ce în ianuarie estimarea era de 1,1%.

În decembrie 2010, BERD îşi îmbunătăţea prognoza pentru PIB-ul României de la 0% la 0,9% pentru 2011. În ciuda revizuirii prognozei, creşterea economică a României este la coada clasamentului celor 29 de ţări în care operează BERD, aşteptările fiind mai slabe doar în Cehia, cu o creştere a PIB estimată la 1,1%.

Luna veştilor bune

Anunţul BERD, completează seria veştilor pozitive pentru România apărute în ultima perioadă. La începutul lunii iulie Fitch Rating, una dintre cele mai importante agenţii de rating la nivel internaţional, a repus România pe radarul investiţiilor sigure, îmbună­tă­ţind ratingul cu o treaptă.

Percepţia analiş­tilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni a redevenit în iulie cea mai bună din Europa Centrală şi de Est, potrivit unui sondaj al institutului ZEW. În plus, şi ateptările românilor privind starea economiei s-au îmbu­nătăţit semnificativ de la jumătatea anului trecut.

Veniturile bugetare îşi continuă ascensiunea, iar mototul producţiei industriale, care a reuşit să scoată economia din recesiune, continuă să tureze peste aşteptări. Analiştii cred că producţia industrială a continuat să aibă o performanţă bună în al doilea trimestru, sprijinind astfel creşterea economică.

În ciuda unor veşti bune legate de evoluţiile din luna mai, economia este de aşteptat să înregistreze o încetinire în al doilea trimestru comparativ cu evoluţia din primele trei luni ale anului, când s-a înregistrat un plus de 0,7% faţă de ultimul trimestru din 2010.

Dacă industria şi construcţiile au crescut peste aşteptări în mai, consumul scăzut ţine economia pe loc.

Cum vede BERD regiunea

Revenirea economică rămâne lentă în aproape toată regiunea, cu excepţia Turciei care accelerează, potrivit BERD.

Deşi există aşteptări de creştere economică în acest an pentru majoritatea statelor din Europa de Sud-Est, ratele avansului sunt în cea mai mare parte încă sub cele de dinaintea crizei.

De asemenea, nivelul investiţiilor străine directe din regiune rămâne sub nivelul anterior crizei şi majoritatea ţărilor continuă să se confrunte cu provocări fiscale.

Ce veşti bune au mai venit pentru România