Ruşii, veriga slabă din oferta Petrom

Autor: Andrei Chirileasa 25.07.2011

Oferta Petrom, cea mai mare privatizare coordonată de Guvernul condus de Emil Boc, a eşuat din cauză că in­ter­mediarul - consorţiul condus de ruşii de la Renais­sance Capital, nu a găsit suficienţi cumpărători pentru pachetul de 9,84% vândut de stat.

"Este un mare eşec al consor­ţiului care a intermediat oferta, dar şi al pieţei", spune Răzvan Paşol, preşedintele fir­mei de brokeraj Intercapital Invest.

Pentru închiderea ofertei ar fi fost nevoie ca in­ves­ti­to­rii să cumpere acţiuni de minimum 390 mil. euro, adică 80% din nu­mă­rul total de acţiuni scoase la vân­za­re, la pre­ţul minim de 0,3708 lei/acţiune. Guvernul şi-a pro­pus să obţină între 485 şi 600 mil. euro din vânzarea în­tre­gu­lui pa­chet de acţiuni. Inves­ti­torii de retail erau aş­tep­taţi să cum­pere acţiuni de circa 70 mil. euro, adică 15% din ofertă.

În final, doar 48% din ac­ţiunile puse în vânzare au fost sub­scrise de investitori, potri­vit unor surse din piaţă. Gradul de subscriere nu a fost şi nici nu va fi anunţat oficial, iar inter­mediarii spun că nu pot da detalii privind câţi investitori locali şi străini au subscris în ofertă, invocând că aceasta este înţelegerea cu statul.

De cealaltă parte, niciunul dintre reprezentanţii co­mi­siei de privatizare care a coordonat oferta din partea Gu­vernului nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii.

Mem­brii comisiei, care ar fi încasat fiecare între 10.000 şi 20.000 de euro pentru această tran­zac­ţie, potrivit estimă­ri­lor ZF, sunt cei care au optat pentru mecanismul com­plex propus de intermediari pen­tru vânzarea acţiunilor, res­pec­tiv anunţarea unui preţ ma­xim şi apoi a unui preţ mi­nim şi alocarea acţiunilor în funcţie de cel mai mare preţ şi de mo­men­tul subscrierii, care i-a bulversat pe investitorii locali.