Gazprom poate fi învins: o companie energetică italiană obţine reducerea preţului gazelor livrate de gigantul rus după o luptă în justiţie

Autor: Bogdan Cojocaru 25.07.2011

Gazprom a acceptat să reducă preţul gazelor naturale livrate către compania italiană Edison, cel mai vechi furnizor de energie din Europa şi totodată primul consumator de gaze care a apelat la justiţie pentru a cere tarife mai mici pentru contractele pe termen lung, scrie publicaţia Kommersant, preluată de Ria Novosti.

Edison a chemat în noiembrie anul trecut în judecată la Curtea de Arbitraj din Stockholm compania Promgas, deţinută de Gazprom şi grupul italian Eni, acuzând că înregistrat pierderi prin cumpărarea de gaze de la Gazprom, în condiţiile în care pe piaţă preţurile au scăzut.

Recent, Edison a anunţat că a ajuns la o înţelegere cu grupul rus referitoare la preţul gazelor, dar nu a detaliat termenii acordului, spunând doar că înţelegerea ia în calcul "modificarea condiţiilor de pe piaţă". Compania italiană a pus, de asemenea, capăt litigiului cu Gazprom.