Tănăsescu, FMI: În prezent România nu are nevoie de banii FMI

Autor: Razvan Voican 25.07.2011

România dispune de suficiente rezerve pentru a face faţă unor potenţiale riscuri externe, iar în condiţiile actuale nu are nevoie să mai tragă bani de la Fondul Monetar Internaţional pentru că se poate finanţa de pe pieţele interne şi externe, afirmă Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.


"Romania nu are de ce să utilizeze resursele FMI, fiind capabilă să se finanţeze de pe pieţele interne şi externe. Actualul accord de tip preventiv reprezintă în acelaşi timp un tampon important pentru România. În cazul putin probabil de producere a unor riscuri externe puternice, România are posibilitatea să folosească resursele FMI, iar actualul accord este un tampon suplimentar în cazul producerii acestor riscuri. Acum Romania nu are nevoie de banii FMI", a declarat Tănăsescu pentru ZF.


România a încheiat în martie un al doilea acord stand-by cu FMI, pe care autorităţile şi-au exprimat intenţia să-l trateze ca fiind de tip preventiv, adică fără să mai presupună trageri de fonduri. La nevoie, poate fi însă accesat un pachet de 3,6 mld. euro de la Fond.