"Top Gun" deasupra Taiwanului: un avion american de spionaj, interceptat de două supersonice din China

Autor: Radu Racu 25.07.2011

Două avioane de luptă chinezeşti au trecut dincolo de Strâmtoarea Taiwanului la sfârşitul lunii trecute, pentru prima dată în ultimul deceniu, cu scopul de a alunga un avion de spionaj american, scrie Financial Times, citând surse de la Taipei şi Beijing.

Acesta este primul incident dinte forţele armate aeriene ale celor două super-puteri deasupra Strâmtorii, de la incidentul din 2001, când un avion de recunoaştere american s-a ciocnit de un avion de vânătoare chinez şi a fost forţat să aterizeze în insula Hainan, generând o criză diplomatică de proporţii.


Incidentul afectează eforturile celor două state de a relaxa tensiunile militare generate de manevrele din Marea Chinei de Sud, notează cotidianul britanic.

Ministrul Apărării din Taiwan a confirmat că doua avioane de vânătoare Su-27, aparţinând armatei chineze, au depăşit aşa-numita "linie de mijloc" pe data de 29 iunie pentru a intercepta un avion de spionaj american, dar a menţionat că incidentul nu a fost o provocare.

"Incidentul nu a implicat Taiwanul, ci s-a petrecut între SUA şi China. Avioanele chinezeşti au trecut Strâmtoarea pentru a intercepta un presupus avion de recunoaştere", a spus un oficial din ministerul apărării din Taiwan. Taiwanul a lansat două avioane militare pentru a le intercepta pe cele chinezeşti însă incidentul s-a stins fără ca unităţile să stabilească vreun contact, a anunţat oficialul.

O sursă din armata chineză a declarat că incidentul subliniază cât de destabilizatoare este prezenţa activităţii militare americane în regiune".

Taiwanul a ieşit de sub tutela guvernului de la Beijing din anul 1895, când a fost cedat de China Japoniei, însă autorităţile chineze au revendicat în repetate rânduri autonimia asupra spaţiului. Deşi relaţiile dintre Taiwan şi China s-au dezvoltat de la venirea preşedintelui Ma Ying-jeou, un apropiat al Beijingului, armata chineză îşi menţine ameninţarea că va invada insula în cazul în care se declară independenţa "de facto".

Strâmtoarea Taiwan reprezintă linia de demarcaţie trasată de SUA în anul 1954, când a semnat un acord de apărare reciprocă cu China.

Avioanelele militare chineze nu au mai traversat acea linie până în anul 1999, când Taiwanul s-a apropiat foarte mult prin declaraţiile politicienilor de la acea vreme de declararea independenţei.