Blackberry, pe urmele Nokia: vânzări mici, urmate de concedieri

Autor: Ştefan Vrabie 26.07.2011

Compania canadiană Research in Motion (RIM), producătorul telefoanelor BlackBerry, plănuieşte să reducă forţa de muncă cu 2.000 de angajaţi, aproximativ 10% din totalul cifrei de angajaţi, motivul invocat fiind vânzările scăzute şi scăderea cotei de piaţă în faţa Apple, scrie agenţia de presă Bloomberg.

Compania canadiană a mai anunţat, de aseme­nea, un şir de modificări în ma­nage­ment şi planurile de retragere ale direc­toru­lui operaţional Don Morrison.

Reducerea numărului de angajaţi face parte din­tr-un plan de "concen­tra­re pe zone care oferă ce­le mai mari posibilităţi de creş­tere", potrivit unui ra­port făcut public de com­pa­nie luni dimineaţă. Ofi­cia­lii au mai declarat că "acest pas este unul prudent şi necesar" pen­­tru succesul companiei pe termen lung. După această rundă de disponibilizări RIM va rămâne cu aproximativ 17.000 de angajaţi.

RIM a estimat luna trecută că veniturile trimestriale ar putea înregistra prima scădere din ultimii 10 ani. Compania pierde cotă de piaţă în faţa iPhone-ului de la Apple sau a dispozitivelor cu sistem de operare Google Android în mare parte datorită faptului că firma nu a fost în stare să lanseze un model important de BlackBerry care să le facă faţă rivalilor.

Jim Balsilie, unul dintre cei doi directori exe­cutivi ai companiei canadiene Research in Motion (RIM), a declarat în urmă cu o săptămână că în următoarele luni compania va lansa pe piaţă şapte smartphone-uri BlackBerry care vor utiliza următoarea ge­ne­raţie a sistemului de operare BlackBerry.

Această declaraţie este o veste impor­tan­tă pentru RIM care a încercat în ultimii ani să creeze produse capabile să concureze cu smartphone-urile şi ta­ble­tele care au ca sistem de operare iOS de la Apple sau Google An­dro­id. Cel mai recent pro­dus pe care compania l-a lan­sat pentru a se menţine în "bă­tălia" dispozitivelor smart este tableta Black­Berry PlayBook care de la lansarea sa din luna aprilie şi până acum nu a avut recenzii foarte bune din partea analiştilor.

Sistemul de operare BlackBerry OS a avut un avantaj consi­de­ra­bil pe piaţa mondială de smart­phone-uri, dar acum, potrivit mai multor estimări reali­zate de firme de cercetare, acesta va fi pe lo­cul patru până în anul 2015, după Android, Windows Phone 7 şi iOS.

La începutul lunii Research in Motion împreună cu un consorţiu format din Apple, Microsoft, Ericsson, Sony şi EMC a cumpărat pentru 4,5 miliarde de dolari portofoliul de brevete al grupului canadian Nortel, aflat în faliment.