Investitorii vor fi atenţi la raportările financiare de la finele săptămânii

Autor: Stefan Musgociu 26.07.2011

Bursa a scăzut luni cu 0,4%, într-o piaţă apatică, în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat 95% din lichi­di­ta­tea de 92,4 milioane de lei şi au dus rulajul la cel mai ridicat nivel de după 1 iunie.

"Se simt problemele din SUA şi unele reverberaţii ale celor din Grecia, dar şi perioada de vară, care este în mod tradiţional una mai puţin di­na­mică din punctul de vedere al activităţii bur­siere", a declarat Ovidiu Dumi­tres­cu, analist la Tradeville.

Titlurile Fondului Proprietatea au condus detaşat topul lichidităţii, cu operaţiuni în valoare cumulată de 87,6 milioane lei, sumă din care 61,8 milioane lei au reprezentat valoarea a trei deal-uri cu 0,86% din acţiunile FP. Cea mai recentă operaţiune din piaţa principală cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,523 lei, preţ în scădere cu 0,76%. Un rulaj mai mare decât cel de luni a fost înregistrat la 1 iunie, când operaţiunile au cumulat 140 milioane lei (33,9 mi­lioane euro). La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare.

Acţiunile SIF-urilor şi titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 1,03% sub închiderea şe­dinţei precedente.

Acţiunile OMV Petrom au revenit pe creştere cu 1,1% după ce vineri au pierdut 1,9% din valoare.

Dumitrescu spune că efectele eşecului ofertei de vânzare de la OMV Petrom (SNP) vor fi vizibile în lunile următoare şi investitorii nu vor reacţio­na doar pe termen scurt.

"Nu este genul de problemă care are repercusiuni imediate, ci mai degrabă acestea se vor vedea în lunile care urmează. Un succes ar fi avut un efect pozitiv asupra pieţei prin creşterea free-float-ului OMV Petrom, dar şi a interesului pentru ofertele următoare ale statului. În plus, banii obţinuţi ar fi transmis un semnal pozitiv şi pe plan extern, prin prisma pro­greselor ne­ce­sare în vederea echilibrării bugetului de stat. Volumele de acţiuni OMV Petrom tranzacţionate astăzi (luni - n. red.) nu au fost suficient de mari încât să putem trage o concluzie elocventă", a afirmat el.

Totodată, analistul crede că in­vestitorii vor reacţiona la rezultatele finan­ciare semestriale pe care com­paniile de la BVB încep să le anunţe din această săptămână doar dacă vor fi peste sau sub aşteptările jucătorilor.

"De ceva vreme factorii macro de la nivel global au fost destul de importanţi, dar nu trebuie să ignorăm perspectivele investitorilor privind economia României. Având în vedere climatul de incertitudine actual şi magnitudinea problemelor de rezolvat la nivel atât naţional, cât şi internaţional, în SUA sau Europa, de exemplu, mă aştept la o perioadă de volatilitate mai ridicată în care piaţa să nu facă «mişcări bruşte». Desigur există excepţia unei eventuale materializări a unor riscuri majore la nivel global, cum ar fi un default sau downgrade al datoriei de stat a SUA", a mai spus analistul.

Pe următoarele poziţii în cla­samentul lichidităţii s-au clasat ac­ţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi SIF Transilvania (SIF3), cu rulaje de 1,3 milioane de lei şi respectiv de 694.000 de lei.

Titlurile băncii au stagnat la 1,2 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au scăzut cu 0,3%, la 0,4985 lei.

De urmărit astăzi