Creditul privat a crescut în iunie pentru a treia lună la rând. Tot valuta este preferată

Autor: Ciprian Botea 26.07.2011
Iunie a adus în sfârşit o accelerare a creşterii creditului privat până la 2,9%, aproape dublu faţă de luna anterioară, fiind cel mai rapid avans din ultimul an. Un ritm mai rapid se înregistrase în iunie 2010.


Creditul privat a crescut cu aproa­pe 3% în iunie faţă de lu­na anterioară şi a ajuns la 213,6 miliarde lei (50,4 mld. euro), volumul finanţărilor noi acor­da­te de bancheri depăşind pentru a treia lu­nă la rând în 2011 rambursările efectuate de clienţi.

Creşterea este de circa 6 miliarde lei faţă de sfârşitul lunii mai.

Finanţările în valută pentru companii au în­registrat cel mai rapid avans luna trecută, de 4,8% în lei, soldul ajungând la echi­va­lentul a 68 mld. lei (16 mld. euro). Creşterea re­ală este însă la jumătate din cauza depre­cie­rii leului în faţa euro pe parcursul lunii iulie.

"Se remarcă o creştere continuă a credi­tă­rii corporate în ultimele luni atât în valută, cât şi în lei, probabil datorită creşterii expor­tu­rilor şi tendinţei de refecere a stocurilor ca urmare a îmbunătăţirii aşteptărilor agenţilor economici", comentează Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Companiile îşi menţin preferinţa pentru valută, chiar dacă şi soldul finanţărilor în moneda naţională a crescut mai repede decât în lunile anterioare datorită reducerii mai accelerate a dobânzilor la lei. Firmele aveau credite în lei de circa 43,8 miliarde lei la sfârşitul lunii iunie, cu 1,8% mai mult decât în mai.

Finanţarea populaţiei este însă în con­ti­nua­re slabă, doar împrumuturile în valută evi­denţiind o creştere vizibilă, semn că pro­mo­ţiile lansate de bancheri în ultima pe­rioa­dă la creditele ipotecare nu au rămas fără ecou. Clienţii individuali aveau în iunie cre­dite în valută echivalente cu 66,5 miliarde lei (15,7 mld. euro). Creşterea exprimată în euro este de 0,6% faţă de luna mai.

"Cererea solvabilă pentru creditele de re­tail rămâne modestă, mai ales în ceea ce pri­veşte creditul de consum, şi nu se remarcă de­ocamdată semne de revigorare a creditării per­soanelor fizice, datorită persistenţei pre­siu­nilor de pe piaţa muncii şi gradului înalt de îndatorare a populaţiei", spune Hăncilă.

Finanţările în lei pentru populaţie, în cea mai mare parte credite de consum, au cres­cut cu doar 0,1% în iunie, până la 35,4 mld. lei.

Creşterea soldului creditelor în lei nu reflectă însă vânzările efective de finanţări noi, în condiţiile în care nu există o statistică a volumului de credite de consum în lei consolidate printr-un credit ipotecar în valută, o alternativă puternic promovată de bancheri în ultimul an.

"Sunt multe consolidări de credite ga­ran­tate în credite negarantate. Am observat însă anul acesta o creştere a cererii de cre­dite de consum, majoritatea în lei. Cererea a crescut pe măsură ce dobânzile s-au redus simţitor", a declarat Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.

Ultimele date disponibile indică o creş­tere cu 1,8% a creditului de consum în luna mai, până la echiventul a 62 miliarde lei, după mai multe luni consecutive de scădere. BNR include însă la credite de consum şi finan­ţările de nevoi personale garantate cu ipotecă.

Creşterea finanţărilor pentru populaţie şi companii rămâne totuşi sub avansul con­sem­nat de creditul guvernamental. Datoria statului către bănci a ajuns la 67,3 miliarde lei în iunie, cu 3,7% peste nivelul din luna anterioară.

Creşterea depozitelor a continuat să încetinească în iunie până la 0,7% faţă de luna mai, soldul total ajungând la 174,3 mld. lei.