Şapte şefi din BCR au primit remuneraţii de aproape 3 mil. euro pentru anul trecut

Autor: Claudia Medrega 27.07.2011
BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a acordat anul trecut salarii brute totale de 1,7 mil. euro unui grup de şapte persoane din conducere sau cu contribuţii deosebite la business, ceea ce ar reprezenta, în medie, un salariu de 240.000 de euro pe an şi 20.000 de euro pe lună.


Bonusurile de performanţă încasate de cele şapte persoane pentru anul trecut au depăşit 1,2 mil. euro, astfel că remuneraţiile totale ale respectivilor membri din conducere au ajuns la aproape 3 mil. euro, potrivit informaţiilor publicate de bancă.

Acestea sunt primele informaţii detaliate privind schema de bonusare dintr-o bancă de top. În România, salariile nete ale şefilor de bănci sunt cuprinse între 10.000 şi 30.000 de euro pe lună la care se adaugă bonusurile, potrivit informaţiilor disponibile.

În linie cu reglementările europene, banca centrală a decis că bonusurile pentru bancheri trebuie să fie legate de performanţe şi să fie reduse plăţile în numerar. BNR obligă băncile să amâne cu 3-5 ani plata a minimum 40% din remuneraţiile variabile, iar minimum 50% din bonusuri trebuie să fie acordate în acţiuni ale instituţiei sau alte instrumente, conform unui regulament care a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut.

Informaţiile publicate de BCR vizează "remuneraţia membrilor organelor cu funcţie de conducere şi a membrilor personalului ale căror acţiuni au avut un impact semnificativ asupra profilului de risc al instituţiei de credit aferente anului 2010". Remuneraţia totală a celor cu funcţii de conducere a ajuns la aproape 3 mil. euro. Bonusurile anuale totale acordate angajaţilor băncii au fost de 19 mil. euro, echivalând cu 17% din salariile brute. De cele mai multe bonusuri, totalizând 11,7 mil. euro, a beneficiat personalul retail şi corporate din reţeaua teritorială.

Pachetul de recompense al BCR este format din componenta fixă de plată (salariul de bază brut lunar), componenta variabilă de plată (bonusul de performanţă) şi beneficii. Componenta variabilă de plată este condiţionată de performanţă, acordându-se anual pe baza indicatorilor de performanţă şi a evaluării competenţelor individuale.

Conform strategiei băncii, 60% din plata bonusului este acordată imediat, în sensul de plată în avans, iar diferenţa este amânată în următorii 3 ani. Jumătate dintre sumele plătite în avans şi din cele amânate sunt acordate sub formă de instrumente non-cash, acţiuni care trebuie păstrate timp de 1 an. Plata amânată pentru fiecare an este condiţionată de atingerea pragului minim de profitabilitate în anul respectiv.

BCR a obţinut în 2010 un profit net de 55,4 mil. lei (circa 13 mil. euro), în scădere cu aproape 77% faţă de 2009, după standardele româneşti de contabilitate (RAS) care impun provizioane suplimentare faţă de cele internaţionale (IFRS). În IFRS profitul net a fost de 732 mil. lei (174 mil. euro).

La începutul anului 2010 Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al celei mai mari instituţii de credit de pe piaţă, anunţa că BCR va acorda bonusuri pe 2009 pentru 60 de "oameni foarte buni" din bancă. 2009 a fost un an dificil pentru bancă, provizioanele pentru credite înghiţind mare parte din profitul operaţional.

Băncile vor fi obligate de anul viitor să divulge informaţii detaliate referitoare la remuneraţiile directorilor, în vederea îmbunătăţirii disciplinei în sectorul financiar, potrivit Comitetului de la Basel.

Băncile vor publica totodată cel puţin o dată pe an informaţii legate de numărul persoanelor care au primit diverse remuneraţii în anul respectiv. De asemenea, vor fi făcute publice bonusurile şi componentele în numerar, acţiuni şi opţiuni ale acestora.

Cine decide politica de recompensare în BCR