Fondurile cer AGA la SIF-uri pentru listarea BCR. Preşedintele SIF Transilvania susţine că e inutil

Ziarul Financiar 27.07.2011

Un grup de acţionari, în frunte cu fondurile ame­ricane de investiţii Firebird, au cerut celor cinci SIF-uri convocarea AGA pentru man­data­rea conducerilor să iniţieze demersurile de listare a BCR.

Şeful SIF Transilvania, membru în con­duce­rea BCR şi acţionar cu 6% din capitalul băncii, spu­ne că acor­dul semnat cu Erste Bank, ac­ţio­narul ma­joritar al băncii, e su­fi­cient şi că o AGA pe acest su­biect e inutilă.

Pentru a obţine convocarea Adunării Gene­rale a Acţionarilor (AGA), grupul de acţionari tre­buie să reprezinte 5% din capitalul unui SIF. Fon­durile de investiţii au cerut celor cinci SIF-uri să convoace AGA prin care Consiliile de Ad­mi­nis­tra­ţie ale SIF-urilor să fie îm­pu­ternici­te să trans­mită o so­licitare că­tre gru­pul austriac Erste Bank, acţio­na­rul majoritar al BCR, în ve­derea ini­ţierii proce­durilor de ad­mitere la tranzacţio­nare a BCR şi de a vota pozitiv lis­ta­rea în ca­drul unei AGA la BCR. Cele cinci SIF-uri deţin 30,1% din capi­talul BCR, cea mai mare bancă din sistem.

"Considerăm că admiterea la tranzacţio­nare a ac­ţiunilor BCR pe piaţa re­gle­mentată operată de BVB re­prezintă cea mai adec­va­tă soluţie pentru pro­te­­jarea in­tereselor eco­no­mice ale tutu­ror ce­lor cinci societăţi de in­vestiţii finan­cia­re", susţin repre­zen­tanţii fon­duri­lor ame­ri­cane de investiţii Firebird.

Cererea a fost tri­mi­să de fon­durile de in­ves­ti­ţii că­tre SIF-uri cu trei luni îna­inte de expi­ra­rea ter­menului limită până la care Erste Bank, ac­ţio­na­rul majori­tar al BCR cu 69,4% din ca­pital, tre­bu­ie să înceapă pre­gătirile de listare a BCR la Bursa de Va­lori Bucureşti. În urmă cu doi ani, SIF-urile alături de Erste Bank au de­cis să amâne cu doi ani termenul limită de lista­re a BCR din cauza condiţiilor nefavora­bi­le de pe pieţele financiare. Termenul iniţial, oc­tom­brie 2009, a fost specificat în contractul de pri­va­tizare prin care în 2006 grupul austriac Erste a cumpărat pachetul majoritar de 61,88% din ac­ţiuni la BCR în schimbul a 3,75 mld. euro.

"Nu există încă noutăţi privind listarea BCR. SIF-urile au un protocol semnat cu Erste Bank prin care termenul de amânare a listării expiră în octombrie, astfel că se consideră inu­ti­lă şi superfluă cererea fondurilor de investiţii de a convoca AGA. Erste nu are alternativă decât să listeze banca şi să convoace AGA până în decembrie în care să fie luată o decizie pri­vind listarea", a spus Mihai Fercală, preşe­din­tele SIF Transilvania şi membru în Con­siliul de Supraveghere al BCR.

Începând din octombrie, SIF-urile alături de Erste trebuie să aleagă o bancă de investiţii care să evalueze condiţiile de piaţă. Dacă Erste Bank face însă o ofertă de preluare a pache­tului de acţiuni deţinut de una sau de toate cele cinci SIF-uri la BCR până în octombrie şi SIF-urile acceptă să-şi vândă acţiunile, listarea BCR nu va mai avea loc. Niciuna dintre subsidiarele din regiune ale Erste Bank din regiune nu este listată, astfel că listarea BCR ar fi o premieră pentru grupul austriac.