Prima radiografie a celor mai mari companii din portofoliul statului

Autor: Roxana Pricop 27.07.2011

Rapoartele Fondului Proprietatea scot la iveală prime jubiliare la Hidroelectrica şi profituri infime la Nuclearelectrica.



Publicarea de către Fondul Pro­prie­tatea a rapoartelor com­pa­niilor de stat arată cheltuieli sa­la­riale şi număr de angajaţi în creş­tere. Citiţi două pagini speciale, 12-13, despre ce se întâmplă în cele mai mari companii aflate sub controlul statului.

Cele mai mari zece companii de stat din sectorul energetic au cheltuit aproape 2 miliarde de lei cu salariile angajaţilor în 2010, mai mult cu 6,4% faţă de 2009, şi au făcut angajări în anul în care economia s-a contractat cu 1,3%.

Informaţiile privind cheltuielile cu sa­la­ri­ile au fost publicate de Fondul Pro­prie­ta­tea, ac­ţionar alături de statul român la aces­te com­pa­nii, în cadrul celui mai mare demers de trans­pa­renţă. Au fost publicate pe site-ul FP ra­­poartele financiare la 20 de mari com­panii lo­cale, din care 10 controlate de stat şi nelistate.

Pentru cele zece companii, printre care se numără transportatorii naţionali Transgaz şi Transelectrica, producătorii Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, lucrau peste 35.550 de angajaţi la finele anului trecut. Cheltuielile cu salariile au crescut la cele mai multe dintre com­panii, deşi unele dintre acestea au ra­por­tat afaceri şi profituri în scădere anul trecut.

Producătorul naţional de gaze Romgaz, con­trolat de statul român în proporţie de 85%, a avut în 2010 cele mai mari cheltuieli cu salariile, respectiv de 374 mil. lei. Cei peste 5.800 de angajaţi ai Romgaz au câştigat anul trecut un salariu mediu lunar de 5.369 lei, mai mult cu 2,7% faţă de anul precedent. La trans­portatorul de gaze Transgaz au avut loc cele mai mari creşteri ale salariului mediu, respectiv de 11,3%.

La Poşta Română, pentru care lucrează 34.700 de angajaţi, aproape cât pentru întregul sector energetic, salariul mediu a crescut cu 5,2%, la 2.265 lei de la 2.154 lei.