CE Craiova, profit de 58.000 de euro

Autor: Roxana Petrescu 27.07.2011

Complexul Energetic Craiova, una dintre cele trei termocentrale mari din bazinul Olteniei, a avut anul trecut un profit net de 0,2 milioane de lei (57.866 de euro) la afaceri de peste un miliard de lei (261,3 milioane de euro), ambii indicatori economici fiind în scădere faţă de 2009.

Cifrele au apărut în rapoartele financiare publicate de către Fondul Proprietatea, acţionarul minoritar în cele mai mari companii energetice din România, printre care se află şi CEN Craiova.

Totodată, cifrele sunt mai mici faţă de cele publicate în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate de Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al producătorului de energie.

"Nerealizarea producţiei de energie electrică şi termică programate s-a datorat pe de o parte scăderii consumului la nivel naţional, iar pe de altă parte temperaturilor exte­ri­oare din lunile februarie, martie, aprilie şi octombrie, noiembrie, mai ridicate decât media multianuală care au determinat ne­atin­gerea can­tităţilor şi parame­trilor bu­getaţi prin Bugetul de Venituri şi Cheltuieli", se arată într-unul dintre rapoartele com­paniei publicate de Fondul Pro­prietatea.

Potrivit unor declaraţii recente ale reprezentanţilor Fondului Proprie­tatea, com­paniile care au acelaşi profil cu Complexul Energetic Craiova nu ar trebui să lucreze la marje de profit mai mici de 10-15%, or, în cazul acestei unităţi marja pe anul trecut nu a fost nici măcar de 1%.

Compania avea de încasat la finalul anului trecut creanţe în valoare de 298,9 milioane de lei (71,1 milioane de euro), cele mai importante sume urmând a fi recuperate de la Regia Autonomă Termoficare Craiova (144,8 milioane de lei), TMK Reşiţa (19,9 milioane de lei) şi Transelectrica (14,6 milioane de lei). CEN Craiova avea la sfârşitul anului trecut datorii de 489,7 milioane de lei. Una dintre problemele cu care se va confrunta anul viitor compania este deficitul de certificate de emisii de CO2.

Compania ar avea nevoie de circa 41 mil. euro pentru a cum­păra certificatele de pe piaţa liberă.