Turceni, pe minus din cauza datoriilor

Autor: Gabriel Razi 27.07.2011

Complexul Energetic Turceni (CET), cel mai ma­re producător de energie termoelectrică din bazinul Olteniei, a avut anul trecut afaceri de 248 mil. euro, în scădere cu 6,1% faţă de anul anterior, compania înregistrând şi pierderi de 16,3 mil. euro.

Termocentrala are opt grupuri energetice fiecare cu o capacitate instalată de 330 MW, din care acum sunt în funcţiune patru, iar altul este în reparaţii. Pierderile de anul trecut au provenit aproape în totalitate ca urmare a creditelor contractate pentru a finanţa lucrările de reparaţii ale grupurilor energetice.

"Pierderile se datorează în principal diferen­ţelor de curs valutar rezultate din reevaluarea împrumutului de la Banca Japoniei pentru Cooperare Internaţionala denominat în yeni, pe fondul aprecierii yenului japonez în raport cu leul", se arată în Raportul Administratorului CET.

Creditul în yeni contractat de companie de la Banca Japoniei pentru Cooperare Internaţională (JBIC) se ridică la 150 de milioane de euro. Cu ajutorul acestor bani se urmăreşte construirea unui sistem de desulfurare a gazelor arse şi construcţia altor facilităţi pentru patru din blocurile energetice. CET va începe să ramburseze acest credit începând cu anul 2015, ultima tranşă din împrumut urmând să fie plătită băncii japoneze în 2045. Valoarea totală a creditelor luate de Complexul Energetic Turceni se ridica la 360 de milioane de euro, celelalte credite fiind luate de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi de la Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN).

De la BERD compania energetică a luat alte 150 de milioane de euro în vederea reabilitării blocului energetic şase, compania urmând să returneze banii timp de zece ani începând cu 2012.

Pentru reabilitarea aceluiaşi obiectiv CET a mai luat încă 20 de milioane de euro de la BCDMN, ce urmează a fi rambursaţi până în 2022. CET nu luase la sfârşitul anului trecut niciun ban din acest credit, acesta rămânând în fază de pre-proiect.

În 2010 datoriile Complexului Energetic Turceni au ajuns la 213,9 milioane de euro, fiind de două ori mai mari ca în anul anterior.