România, ţara comisioanelor. Cât îţi cere banca în plus dacă plăteşti cu monedă metalică

Autor: Corina VÂRLAN 27.07.2011

Conform teoriei bancare, sursa principală de venituri a băncilor este dobânda percepută clienţilor. În România însă, ponderea comisioanelor egalează sau depăşeşte în unele cazuri ponderea veniturilor obţinute de bănci din încasarea dobânzilor, scrie Gândul.

În primul trimestru al acestui an 14% din totalul veniturilor nete ale grupului BCR au fost obţinute din comisioanele percepute. De exemplu, clienţii sunt obligaţi să plătească un comision pentru depunerile de monedă metalică în cont în valoare de 1,5% din suma totală. În cazul operaţiunilor de schimb între bancnote şi monede se percepe un comision de 1,8% din suma totală, în timp ce în cazul în care altcineva decât titularul contului plăteşte rata, banca percepe un comision de 3 euro în cazul conturilor în valută şi cu o valoare variabilă, în funcţie de prag, de la 4 la 10 lei, în cazul depunerilor în conturi în lei.

Raiffeisen Bank , a treia bancă din România după valoarea activelor, a încasat anul acesta venituri de 45 de milioane de euro din comisioane, ţara noastră având cea mai mare contribuţie la veniturile obţinute din comisioane, pentru divizia ce administrează sucursalele din Europa Centrală şi de Est a băncii. Austriecii percep comisioane, în valoare de 10 euro, pentru reparaţiile codului IBAN, în cazul în care, din grabă sau din neatenţie, clientul a scris greşit codul IBAN al contului în care vrea să trimită o sumă de bani. Citiţi mai multe despre comisioanele percepute de băncile româneşti pe www.gandul.info.