Şeful FP către Guvern: Suntem dispuşi să vă ajutăm să faceţi mai atractive viitoarele privatizări pe Bursă

Autor: Roxana Pricop 28.07.2011

Greg Konieczny, administratorul activelor de 4 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea (FP), spune că oferta Petrom a avut un rezultat "dezamăgitor" pentru că nu a fost bine structurată, şi îşi arată disponibilitatea de a ajuta Guvernul în viitoarele privatizări pe Bursă.

Până la finele anului, Guvernul trebuie să vândă pe Bursă câte 15% din transportatorii naţionali Transgaz şi Transelectrica.

"Credem cu tărie că procesul de privatizare a activelor statului prin intermediul bursei trebuie continuat în ciuda rezultatului dezamăgitor al ofertei secundare OMV Petrom. Sperăm că Guvernul a învăţat din experienţa acestei oferte şi că ofertele viitoare vor fi mai bine structurate. În acest sens, noi suntem dispuşi să împărtăşim experienţa şi cunoştinţele acumulate în piaţa de capital cu Guvernul, oferindu-le consiliere şi susţinere pentru viitoarele oferte ale companiilor de stat din portofoliul FP. Sperăm că împreună vom putea face astfel de oferte mult mai atractive pentru investitorii locali şi străini", a declarat pentru Ziarul Financiar Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea şi vicepreşedinte executiv al Franklin Templeton Investments, compania ce a câştigat mandatul de administrator al FP.

El lucrează din 1995 pentru Franklin Templeton fiind specializat în pieţele din Europa Centrală şi de Est. De la biroul din Bucureşti al Franklin Templeton, Konieczny coordonează peste 20 de analişti români şi străini cu experienţă în pieţele emergente de capital din Europa şi Asia.

Guvernul dă asigurări că va merge înainte cu privatizările prin Bursă

Oferta prin care statul a scos la vânzare 9,84% din capitalul celei mai mari companii petroliere OMV Petrom (simbol bursier SNP), încercând să atragă între 480 şi 600 mil. euro de la investitorii locali şi străini, s-a încheiat cu un eşec. Dacă ar fi avut loc, vânzarea pachetului de 9,84% din Petrom ar fi fost cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria bursei de la Bucureşti. Eşecul ofertei Petrom a stârnit temeri pe piaţa locală de capital că nici restul de privatizări programate pentru acest an ar putea să nu mai aibă loc.

Cu toate acestea, la doar câteva zile după anunţul oficial al eşecului ofertei Petrom, oficialii Guvernului au ieşit public cu mesaje de reconfirmare că statul român va respecta calendarul listărilor. Aceste mesaje au fost transmise în urma înâlnirilor dintre Guvern şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Economiei dă asigurări că "se continuă programul de vânzare a 15% din pachetul de acţiuni la Transelectrica şi Transgaz. Procesul SPO (Ofertă Publică Secundară de acţiuni - n.red.) este programat a se finaliza la sfârşitul anului 2011". Pentru Romgaz va avea loc listarea la Bursă prin vânzarea pachetului de 15% din capitalul social, Guvernul nespecificând un termen limită. Pentru Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, cele mai valoroase companii nelistate din portofoliul FP, se va demara procesul de majorare de capital cu 10% prin oferta publică primară (IPO), nefiind specificat nici de această dată un termen limită.

La Ministerul Transporturilor, un comunicat similar de presă: "În ceea ce priveşte procesul de privatizare a 20% din acţiunile CFR Marfă şi Tarom, ministrul Anca Boagiu a precizat că actele normative necesare au fost deja pregătite şi vor fi aprobate în cursul lunii august".

Încă din 2005, statul s-a obligat să finalizeze procedurile de admitere la tranzacţionare la Bursă a unor pachete de cel puţin 5% din acţiunile celor peste 80 de companii care alcătuiesc portofoliul FP. Altfel spus, statul trebuia să vândă pe Bursă prin ofertă iniţială sau secundară cel puţin 5% din acţiunile pe care le deţine la Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Poşta Română, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, administraţiile portuare şi complexurile energetice.

Doar pentru companiile din portofoliul Ministerului Transporturilor au fost demarate procedurile de admitere la tranzacţionare, însă până în prezent nu a fost listat niciun pachet de acţiuni deţinut de stat la Compania Naţională Aeroporturi, la Administraţia Porturilor Maritime sau a Canalelor Navigabile.