Fraţii Buzoianu au făcut profit cu 62% mai mic la Retrasib

Autor: Adrian Cojocar 29.07.2011

Producătorul de transformatoare electrice de mare putere Retrasib Sibiu (RTRA), controlat de oamenii de afaceri Octavian şi Călin Buzoianu din Cluj, a înregistrat în primul semestru un profit net de 0,95 mil. lei (227.000 de euro), în scădere cu 62% faţă de perioada similară a anului trecut.

Afacerile companiei au avansat însă cu 10,1% în acelaşi interval, ajungând la 22,9 mil. lei (5,5 mil. euro).

Scăderea profitului Retrasib a venit atât pe fondul reducerii veniturilor din exploatare cu 15,5%, cât şi al creşterii chel­tu­ielilor cu prestaţiile externe şi al altor cheltuieli de exploatare. Pe de altă parte, compania a realizat o economie de 2,7 mil. lei la cheltuielile cu materiile prime.

Pierderile de pe partea financiară au erodat profitul Retrasib cu 0,88 mil. lei în primul semestru din cauza dobânzilor mai mari la împrumuturi, în condiţiile în care firma a contractat credite de la bănci în această perioadă, în timp ce cu un an în urmă cea mai mare parte a datoriilor erau reprezentate de credite comerciale.

Creanţele Retrasib s-au triplat în ultimul an, ajungând la 18,9 mil. lei (4,5 mil. euro), iar datoriile companiei s-au majorat de asemenea cu 38%, la 26,2 mil. lei.

Retrasib a livrat în primul semestru transformatoare noi în valoare de 21,4 mil. lei (5,1 mil. euro), reparaţiile de transformatoare având o pondere foarte mică în afaceri.

Conducerea producătorului de transfor­matoare a convocat recent adunare generală în vederea aprobării unei majorări de capital în valoare de 5 mil. lei prin încorporarea rezervelor societăţii din profitul realizat în anii anteriori.

Firma Institut Proiect SA controlează 48,85% din acţiunile Retrasib, în timp ce compania Hold Invest deţine un pachet de 9,17% din capital, iar Trafo Proiect SRL are o participaţie de 19,94% din companie.