O tendinţă mai clară a bursei s-ar putea vedea în câteva zile

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax 29.07.2011

Cotaţiile bursiere s-au plasat la închiderea de joi aproa­pe de nivelurile din ziua precedentă, cu evoluţii neuni­forme pe titlurile mai lichide şi societăţile de investiţii şi pe o lichi­ditate în revenire, susţinută în con­tinuare de operaţiunile cu acţiuni Fon­dul Proprietatea. "Toate pieţele se află în zone de suport locale, mai bine spus minime anuale. Întrebarea este dacă acest suport rezistă sau nu. În cazul în care pieţele străpung aceste zone, se poate defini un trend descendent pentru două-trei săptămâni. Personal, nu mizez pe acest scenariu (...) În piaţa româ­nească din ultimele săptămâni cred că maximum 200 - 300 de investitori au fost activi. Pieţele aşteaptă un reper", a declarat Adrian Lupşan, director general adjunct la Intercapital Invest. Indicele general al Bursei de Valori Bucureşti (BET-C) a coborât cu 0,1%, iar o scădere mai amplă de 1,2% a înregistrat indicele BET-NG, care evidenţiază evoluţia de ansamblu a companiilor din sectorul energetic.

Ceilalţi indici au închis pe verde, cu avansuri nesemnificative, dar companiile din componenţă au evoluat divergent.

Astfel, BET-FI a urcat cu 0,05% în condiţiile în care acţiunile FP şi ale trei SIF au închis pe plus, iar titlurile SIF Oltenia şi SIF Moldova au pierdut 0,5%, respectiv 1,6%.

Indicele BET (al celor mai lichide companii) a urcat cu 0,02% la finalul zilei, susţinut de titlurile Biofarm, care au avansat cu 2,4%, acţiunile BVB în creştere cu 2,7% şi de aprecierea cu 2,7% a cotaţiei Azomureş.

Fondul Proprietatea rămâne cea mai vizibilă companie, şi asigură în continuare circa jumătate din rulajul zilnic. Din valoarea de 17,3 milioane lei consemnată joi de titlurile FP, peste 2,7 milioane lei s-au realizat prin trei tranzacţii speciale. Acţiunile FP au fost tranzacţionate la finalul zilei 0,5150 lei/unitate, în urcare cu 0,68%.

"Piaţa este caracterizată în continuare de o lichiditate scăzută şi nu are o direcţie clară. Continuă expec­ta­tiva pe fondul incertitudinilor din piaţa americană. Jucătorii de pe piaţa locală aşteaptă şi mişcările de pe bursele internaţionale în perspectiva unui default al SUA", spune Adrian Lupşan.

El crede că o tendinţă mai clară a burselor, inclusiv cea de la Bucureşti, s-ar putea vedea în următoarele două - trei şedinţe.

Rulajul pieţei acţiunilor s-a plasat la 30,1 milioane lei, în condiţiile în care numai patru emitenţi au depăşit o valoare de tranzacţionare de un milion de lei (FP, SIF Moldova, SIF Oltenia şi Banca Carpatica), iar tranzacţiile cu instrumente structurate au însumat peste două milioane de lei.

Piaţa Rasdaq a consemnat tran­sfe­ruri de 4,5 milioane lei, uşor peste nivelul şedinţei precedente susţinut de transferurile cu titluri Comcereal Vaslui.

Un pachet de 4,65% din ac­ţiunile producătorului de cereale Com­ce­real Vaslui (CCEV) a fost transferat pe piaţa RASDAQ prin intermediul unor tranzacţii de 2,1 mil. lei (495.000 de euro), tranzacţiile evaluând compania la 10,7 mil. euro.

La sfârşitul şedinţei de ieri indicii americani consemnau creşteri uşoare, de 0,3% - 0,4%, în timp ce principalele burse europene erau majoritatea pe minus. Indicele german DAX cobora cu 1,4%, în timp ce cel francez pierdea 0,9%.