Bursa a scăzut uşor şi vineri, astfel că în luna iulie a consemnat un recul de 2,7%

Autor: Stefan Musgociu 29.07.2011

Bursa a scăzut şi vineri, cu 0,13%, pentru a cincea zi consecutiv, astfel că în luna iulie a consemnat un recul de 2,73%, iar în ultima şedinţă investitorii au revenit pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a fost salvată din nou de acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

După corecţia din luna iulie, ascensiunea din acest an a indicelui general al Bursei, BET-C, s-a redus la 3,55%.


Pieţele internaţionale au fost marcate în prima jumătate a lunii iulie de prudenţa investitorilor în contextul discuţiilor pentru acordarea unui nou sprijin financiar pentru Grecia, iar spre finalul lunii de disputele politice din SUA în ceea ce priveşte majorarea plafonului da îndatorare.


În luna iulie, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 2,97%, în timp ce indicele BET-FI, care reflectă evoluţia titlurilor celor cinci SIF-uri şi ale acţiunilor FP, a coborât cu 4,26%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET, este în creştere cu 1,46%, însă indicele BET-FI este deja pe scădere, consemnând un recul de 1,77%.


În prima parte a şedinţei de vineri majoritatea acţiunilor au fost transferate la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de joi, însă după mijlocul zilei preţurile au trecut pe creştere uşoară până în jurul orei 15:30.


După publicarea unor date sub aşteptări privind creşterea PIB în SUA pieţele europene şi-au accelerat corecţiile, însă pe plan local influenţa fost marginală, cotaţiile coborând uşor sub închiderea de joi.


Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare la BVB au continuat să plaseze ordine pentru volume reduse pentru cele mai multe titluri. Doar acţiunile emise de 10 companii din cele 78 de societăţi listate pe principalele patru categorii ale BVB au înregistrat rulaje de peste 100.000 de lei.


Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, spune că rezolvarea problemelor datoriilor suverane prin soluţii bine conturate şi soluţionarea planului de majorare a plafonului de îndatorare al SUA sunt elementele cheie urmărite de investitori în aceste zile.

"Bursa românească, şi asa greu încercată de dezinteresul specific perioadei de vară, se confruntă cu o lichiditate extrem de redusă şi din cauza precauţiei induse de nerezolvarea problemelor ce ţin de planul de îndatorare al SUA. Cei mai mulţi investitori adoptă o poziţie de aşteptare până la clarificarea problemelor ce ţin de SUA, însă cred că un număr mult mai mare de jucători ar putea reintra în piaţă atunci când climatul economic-financiar internaţional va da semne de stabilizare", a declarat Chişu pentru MEDIAFAX.


Plafonul datoriei de stat a SUA trebuie ridicat până pe 2 august, când guvernul va fi consumat şi fondurile de rezervă şi va începe să-şi onoreze obligaţiile financiare în funcţie de priorităţi, potrivit Trezoreriei SUA. Astfel, Statele Unite ar putea intra în incapacitate de plată în viitorul apropiat, pierzându-şi ratingul "AAA".

Titlurile şi obligaţiunile americane cu rating de top reprezintă o referinţă pentru sistemul financiar global. Consecinţele intrării SUA în default sau reducerii ratingului celei mai mari economii a lunii pentru sistemul financiar şi economia globală sunt greu de imaginat.

Chişu crede că pe măsură ce aceste elemente vor "ieşi din peisaj" şi investitorii se vor uita la rezultatele economice în creştere şi la întărirea economiilor lumii, pieţele vor reveni pe creştere.


"Îmbunătăţirea economiei româneşti dublată de o creştere a calificativului oferit de S&P pot conduce la o revenire a bursei autohtone. În varianta optimistă o astfel de evoluţie văd să se contureze din toamna acestui an", a afirmat brokerul.


Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,39%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,3% sub nivelul de joi.


Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au plasat indicele BET-FI cu 0,29% sub închiderea şedinţei precedente.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a consemnat un recul de 0,17%.


Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 49,7 milioane lei (11,7 milioane euro), sumă cu 65% peste rulajul şedinţei precedente, de 30,1 milioane lei (7,1 milioane euro).


Aproape 90% din lichiditatea bursei a fost asigurată de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare cumulată de 43,2 milioane lei. Din această sumă 17 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal cu 0,24% din titlurile Fondului.


Tranzacţia specială a fost realizată la 0,513 lei, preţ cu 0,39% sub închiderea de joi, iar pe piaţa principală cea mai recentă operaţiune a fost efectuată la 0,51 lei, cotaţie în scădere cu 0,97%.


"Acţiunea Fondul Proprietatea este singura care reuşeşte constant să făcă volum şi să fie atractivă deoarece vânzători există datorită continuării procesului de conversie, iar cumpărători sunt de asemenea, fiind atraşi de valoarea de piaţă a acestui fond prin prisma discountului oferit şi bunele perspective", a mai spus Chişu.

Titlurile Fondului au fost urmate în topul lichidităţii de acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Impact (IMP), cu schimburi de 1,2 milioane lei şi, respectiv, 1 milion de lei. Acţiunile OMV Petrom au încheiat ziua în scădere cu 1%, la 0,3762 lei.

Acţiunile Impact au coborât cu 0,13%, la 0,37 lei. La ora 12:12 au fost cedate două pachete reprezentând 1,85% din titlurile companiei, pentru 1 milion de lei. Acţiunile au fost transferate la un preţ de 0,375 lei, în creştere cu 1,21%.


Acţiunile Amonil (AMO) şi Carbochim (CBC) au încheiat ziua cu cele mai accelerate creşteri din piaţă, de 14,79% şi, respectiv, de 15%. Evoluţia titlurilor Amonil a venit pe un rulaj de 563.000 de lei, iar operaţiunile cu acţiunile Carbochim au totalizat 65.000 de lei.


Pe piaţa Rasdaq, transferurile au însumat 736.000 de lei, valoare de peste şase ori mai redusă decât rulajul de joi, de 4,5 milioane lei.


Acţiunile Argus Constanţa (UARG) au fost cele mai lichide de pe Rasdaq, cu tranzacţii de 453.000 de lei, iar preţul a urcat cu 25%, la 4,975 lei.


La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu cel mult 2%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care coborau cu până la 1,4%. Bursa din Croaţia era, însă, în creştere cu 0,5%.


Pieţele europene au fost pe scădere încă din primele minute, menţinându-se pe traiectoria descendentă din precedentele şedinţe. Scăderile s-au accelerat după ora 15:30, când s-au publicat datele despre evoluţia PIB în SUA. Economia Statelor Unite a avut în trimestrul al doilea o creştere de 1,3%, sub aşteptări, după un avans revizuit în scădere, de numai 0,4%, în primele trei luni.