Fondul Broadhurst atacă în instanţă anularea majorării de capital a UCM Reşiţa

Autor: Adrian Ionut Cojocar 01.08.2011

Fondul american de investiţii Broadhurst a cerut în instanţă anularea hotărârii luate de acţionarii producătorului de echipamente hidro şi motoare UCM Reşiţa (UCM), controlat de grupul elveţian Inet, privind majorarea capitalului social cu 87,1 mil. lei (circa 20,5 mil. euro).

Aproape întreaga sumă a fost reprezentată de conversia în acţiuni a unor creanţe deţinute de Inet la societate. Aportul în numerar adus de Inet la UCM Reşiţa s-a ridicat la 1,55 mil. lei (364.000 de euro), în timp ce valoarea creanţelor convertite în acţiuni a fost de 85,6 mil. lei(20,1 mil. euro). La operaţiune au mai subscris doar trei alţi acţionari persoane fizice care au adus în total 12.500 de lei (circa 2.900 de euro).

În urma majorării, Inet deţine peste 99% din acţiunile companiei. Potrivit ultimelor date de pe bursă, fondul deţinea sub 5% din acţiunile UCM atât înainte, cât şi după derularea operaţiunii de majorare de capital. Fondul de investiţii a mai atacat în instanţă şi decizia acţionarilor privind schimbarea auditorului financiar al societăţii, care anterior era KPMG, în locul acestuia fiind numită firma de audit Eculda SRL din Cluj-Napoca.