FMI: Spania se află încă "într-o zonă periculoasă" şi trebuie să continue reformele

Autor: Marius Oncu 01.08.2011

Spania se află încă "într-o zona periculoasă" şi trebuie să păstreze ritmul restructurării economiei pentru a rezista contagiunii crizei datoriilor suverane din zona euro, potivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de Bloomberg.

"Perspectiva este dificilă, iar riscul ridicat. Agenda de politici rămâne dificilă şi urgentă. Nu poate avea loc o încetinire în ritmul reformelor", se arată într-un raport al FMI privind Spania.


Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero (foto), a decis la sfârşitul săptămânii trecute organizarea de alegeri anticipate la 20 noiembrie, iar agenţia de evaluare financiară Moody's a avertizat că ar putea retrograda statul spaniol.


A patra mare economie din zona euro încearcă să aducă sub control costurile la care se împrumută de pe pieţele financiare, după ce acestea au urcat puternic, zădărnicind eforturile guvernului de a stimula creşterea economică în contextul unui şomaj de peste 20%.


Băncile spaniole care au nevoie de capital ar trebui să atragă rapid fonduri de pe piaţă, pentru a clama temerile privind stabilitatea sistemului financiar. Banca Spaniei a anunţat, în iulie, că procesul de recapitalizare în sectorul bancar este aproape încheiat, după ce a avertizat, în martie, că 12 instituţii de credit ar avea nevoie de 15 miliarde de euro.