UPDATE - RCS&RDS: ai internet prin fibră de la noi, intri gratuit pe web şi de pe mobil. Vedeţi aici ce viteze promite operatorul

Autor: Adrian Seceleanu 01.08.2011

Compania românească RCS&RDS, unul dintre cei mai mari operatori telecom de pe piaţa locală, le va oferi tuturor abonaţilor la serviciile de internet fix prin fibră optică posibilitatea de a intra fără alte costuri pe internet şi de pe telefonul mobil, a anunţat operatorul.

"De la 1 august 2011, toţi abonaţii la internet fix prin fibră optică Digi Net Fiberlink pot primi gratuit internet mobil pe telefon. Internetul mobil gratuit, Digi Net Mobil Asociat, are o viteză de transfer de până la 7,2 Mbps şi trafic nelimitat inclus. Abonamentele de internet Fiberlink care primesc gratuit internet mobil pe telefonul mobil, sunt Digi Net Fiberlink 1 şi Digi Net Fiberlink 2", potrivit unui anunţ transmis de RCS&RDS, cel mai mare furnizor de servicii de internet fix din România.

"Telefoanele mobile care au acces în reţeaua de voce şi date mobile a RCS & RDS, sunt cele cu modem 3G încorporat", a anunţat operatorul.

În oferta curentă, compania asigură gratuit şi internet mobil prin modem USB - pentru laptop şi PC pentru abonaţii la planul tarifar Digi Net Fiberlink 2. Compania le oferă abonaţilor la internet fix şi acces gratuit la reţeaua naţională de hotspoturi WiFi.

Viteza maximă - 384 kbps, 3,6 Mbps sau 7,2 Mbps. Limita de trafic - 5 Gb de date

Compania nu a răspuns întrebărilor transmise ulterior de ZF privind condiţiile în care clienţii RCS&RDS pot avea acces la serviciile gratuite de date, însă - din datele de pe pagina web a companiei - rezultă că în ofertă ar fi vorba de abonamentul Digi Net 4 Asociat. Acest plan tarifar are un tarif lunar de 0 lei şi oferă acces la net la viteze de până la 384 kbps, 3,6 Mbps sau 7,2 Mbps - în funcţie de dezvoltarea reţelei RCS&RDS în regiune, conform datelor de pe site. Traficul de date asigurat de companie prin acest abonament este nelimitat, însă "viteza de acces se va limita la 128 kbps - download şi până la 64 kbps - upload după primii 5 Gbytes consumaţi".

Compania nu oferă detalii în legătură cu condiţiile în care poate fi activat acest abonament, însă din datele de pe site pare că Digi Net 4 Asociat poate fi activată pe un abonament de telefonie mobilă Digi, inclusiv cel cu cost zero primit odată cu semnarea unui contract pentru servicii de televiziune prin satelit sau cablu, sau internet.

Compania nu comercializează şi telefoane mobile compatibile cu serviciile de net mobil însă RCS&RDS precizează că utilizatorii pot folosi acest serviciu de pe orice telefon mobil 3G care nu este codat în altă reţea. "Telefoanele mobile care au acces în reţeaua de voce şi date mobile a RCS & RDS, sunt cele cu modem 3G încorporat", precizează operatorul.