Fondurile de acţiuni pierd în vacanţă ce au câştigat cu greu tot anul

Autor: Roxana Pricop 02.08.2011

Fondurile care investesc acţiuni şi-au re­dus vizibil randamentele, afişând un maxim de 8% pentru primele şapte luni din an (14% anualizat) în­re­gis­trat de fondul Star Next. La începutul anului, performanţele pe patru luni urcau până la aproape 17% (51% anualizat). La bancă dobânda pe un an este de circa 6,5%.

OTP Obligaţiuni, fond care a funcţionat la în­ce­putul anului ca fond cu acţiuni în por­to­fo­liu, schimbându-şi recent strategia de in­ves­ti­ţii, a adus investitorilor cel mai ridicat ran­da­ment din industria fondurilor mutuale, de 11,3% pentru primele şapte luni din an.

Fon­dul este gestionat de societatea OTP Asset Management. Fondul diversificat Star Next, ad­ministrat de societatea Star Asset Manage­ment, se situează pe poziţia secundă cu o per­for­manţă de 7,96% în primele şapte luni. Al trei­lea cel mai performant fond mutual este BCR Expert, gestionat de Erste Asset Ma­nagement, cu un plus al unităţii de 7,65% în pri­mele şapte luni.

Randamentele afişate la finele lunii iulie de fondurile cu acţiuni în portofoliu sunt mult sub performanţele pe care acestea le raportau la începutul anului. La finele lunii aprilie ran­da­mentul celui mai performant fond mutual era de 16,6% pentru primele patru luni. Prin­ci­palul indice al Bursei de la Bucureşti - indi­cele BET - a crescut cu 10,3% în primele patru luni, iar indicele BET-FI, care cuprinde cele cinci SIF-uri şi Fondului Proprietatea, cu 14,3%.

Avansul indicilor s-a redus vizibil până la 2% pentru indicele BET în perioada cu­prinsă între 31 decembrie şi 28 iulie 2011 şi până la un minus 1,5% pentru BET-FI. Redu­ce­rea randamentelor nu a fost ge­ne­ra­tă de schimbarea strategiei de investiţii, cât de corecţiile înregistrate de piaţa locală de ac­ţiuni în ultimele luni.

Corecţiile au fost generate de contextul di­fi­cil de pe pieţele externe de capital care i-a fă­cut pe investitori să iasă din active riscante aşa cum sunt acţiunile şi să se refugieze în active si­gure precum aurul, la adăpost de un posibil de­fault al Greciei.

La extrema opusă a clasamentului se si­tu­ează fondurile care au pierdut din banii in­ves­titorilor de la începutul anului până în prezent.

Cea mai mare pierdere, de minus 12,82%, a fost raportată de fondul de acţiuni Audas Piscator, urmat de fondul de acţiuni Omnin­vest cu o pierdere de 9,3%.