Britanicii de la Endava au mai angajat 60 de softişti

Autor: Laurentiu Cotu 02.08.2011

Compania Endava România, parte a grupului britanic Endava, specializată în furnizarea de servicii IT de business pentru aplicaţii financiare, telecomunicaţii, media şi tehnologia IT a angajat în acest an 60 de oameni, dispunând în prezent de 310 angajaţi.

Cel mai mare birou al companiei se află la Cluj-Napoca, unde lucrează 187 de angajaţi, urmat de sediul din Iaşi, cu 113 angajaţi. În Bucureşti, Endava România deţine un centru de coordonare regională şi consultanţă, unde lucrează 10 oameni. În total, Endava dispune de peste 600 de angajaţi în Marea Britanie, SUA, România şi Republica Moldova. A doua zonă din punctul de vedere al numărului de angajaţi este în Republica Moldova, unde Endava are 200 de angajaţi, la Chişinău. Conform unor informaţii anterioare furnizate de companie, Endava intenţionează să crească numărul angajaţilor din România la 500 de persoane până la finele acestui an.

Potrivit reprezentanţilor companiei de IT, extinderea operaţiunilor în România este determinată în principal de iniţierea unor noi proiecte cu clienţi străini. În prezent printre clienţii Endava România se numără IMG Worldwide, Caldbury, ITV, UBS, NYSE Euronext, Banca Transilvania, Bancpost, AVIVA, Aegon Life sau BRD Fond de Pensii.

Endava România şi-a bugetat pentru acest an o creştere cu 40% a afacerilor faţă de 2010, pe baza măririi numărului de clienţi din Europa de Vest şi relansării pieţei locale de software. Compania a încheiat exerciţiul financiar din 2010 cu o cifră de afaceri de 5,8 mil. euro, în creştere cu 58% faţă de anul anterior. La nivel de grup, afacerile Endava au ajuns în exerciţiul financiar încheiat în luna iunie 2011 la peste 33 mil. euro. Pentru exerciţiul financiar actual, Endava şi-a bugetat o creştere globală a afacerilor de 22%, până la peste 40 mil. euro.

"Creşterea realizată în ultima perioadă a fost determinată în principal de semnarea unor contracte noi cu clienţi din Marea Britanie, în special din sectorul financiar şi al serviciilor online, dar şi de o creştere a bazei de clienţi în România şi Moldova", a declarat pentru ZF Transilvania Marian Popa, managing director pentru regiunea Europei Centrale şi de Est.

Peste 50% din cifra de afaceri pe grup este realizată din dezvoltarea de aplicaţii software la comandă, aproximativ 25% din afaceri sunt obţinute din serviciile de suport tehnic, iar diferenţa e realizată de servicii de consultanţă IT şi digital media, precum şi integrare de sisteme.

"Pe piaţa din România, Endava a înregistrat o creştere a vânzărilor mai ales pe segmentul soluţiilor software specializate pentru sectorul financiar-bancar, integrarea de sisteme, respectiv servicii de securitate în domeniul plăţilor online", a spus Popa.

Potrivit reprezentanţilor Endava, pieţele occidentale sunt tot mai interesate de externalizarea în regim near-shoring a serviciilor IT la un raport cost/beneficiu ridicat, iar România este una dintre zonele care prezintă interes datorită accesului la competenţe IT la costuri mai mici.

Vânzările Endava către clienţi din regiunea Europei Centrale şi de Est reprezintă aproape 10% din totalul afacerilor companie. 86% din afaceri sunt realizate cu clienţi din Marea Britanie, iar restul de 4%, reprezintă clienţi din Statele Unite. Cei mai mulţi angajaţi Endava sunt însă în România şi Moldova, respectiv 80% din capacitatea centrelor de dezvoltare şi suport ale Endava, astfel încât majoritatea proiectelor contractate de companie sunt realizate pe plan local.

Investiţiile Endava România planificate pentru următoarea perioadă prevăd dezvoltarea infrastructurii, pregătirea angajaţilor şi ambientarea spaţiilor de lucru. Reprezentanţii companiei au spus că au în vedere creşterea spaţiului de birouri de care dispun în România la peste 5.000 mp. În Cluj, la începutul acestui an Endava s-a mai extins cu un nou etaj, iar pentru 2012-2013 planifică mutarea într-un sediu mai mare de peste 3.000 mp pentru care analizează mai multe opţiuni. În prezent, cele două sedii Endava de la Cluj totalizează 1.400 mp.

Endava este o companie de servicii IT cu sediul central în Londra având peste 600 de angajaţi în Marea Britanie, SUA, România şi Republica Moldova. Endava România are sediul principal în Cluj-Napoca şi a fost înfiinţată în anul 2006 ca urmare a fuziunii prin absorbţie cu firma clujeană Alfa Global Solutions, furnizor de soluţii IT.