Salariile din privat şi-au revenit mai rapid decât la stat: Într-un an, industria a majorat salariile cu 6%, în timp ce bugetarii au văzut -10% la salariu

Autor: Adelina Mihai 02.08.2011
Salariile celor peste 1,2 milioane de salariaţi din industrie, sector format în principal din companii private, au crescut cu 6% în perioada mai 2010 - mai 2011, semn că măsurile de reducere de costuri luate din timp de oamenii de afaceri le-au permis să-şi motiveze angajaţii într-un an greu pentru economie.


Pe de altă parte, salariile din administraţia publică, sănătate şi învăţământ au scăzut, în medie, cu 10,5% în luna mai a acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, semn că Guvernul s-a ţinut de cuvânt şi a crescut cu 15% salariile de la începutul acestui an (după scăderea de 25% de la jumătatea lui 2010), arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

La nivelul întregii economii salariul mediu net a crescut cu 2,1% în perioada mai 2010 - mai 2011, ajungând la valoarea de 1.458 de lei.

Ieri premierul Emil Boc a spus că obiectivul Guvernului este ca de la 1 ianuarie 2012 să se înceapă recuperarea salarială pentru bugetari, însă aceasta este condiţionată de creşterea economică şi de încadrarea în plafonul de bani alocaţi, potrivit Mediafax. Intervenţia sa a venit în contextul în care mai mulţi politicieni au spus că Guvernul va majora salariile bugetarilor începând cu luna octombrie.

Peste 50.000 de profesori şi medici concediaţi într-un an

Profesorii au fost bugetarii care au resimţit cel mai mult măsurile de austeritate impuse de Guvern : salariile pe care le-au primit în mai au fost cu aproape 12% mai mici decât anul trecut în aceeaşi perioadă, iar din sistem au fost concediaţi 19.200 de angajaţi. Reducerile au fost însă mult mai mari, spun specialiştii.

"Profesorii nu au avut o majorare de 15% în ianuarie, ea a fost de 10%. Cele mai mari reduceri au fost făcute pentru personalul din învăţământ, iar economiile realizate în urma tăierilor salariale şi de personal nu se regăsesc în bugetul Ministerului Educaţiei", a spus Liviu Marian Pop, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Informaţiile din cercetarea INS sunt culese pe un eşantion de 25.000 de gospodării, iar datele privind sectorul bugetar includ toate instituţiile administraţiei publice centrale şi informaţiile provenite de la consiliile locale (care fac cercetarea pe un eşantion de circa 770 de unităţi la nivel de judeţ).

În sectorul sănătate şi asistenţă socială, salariile au scăzut cu 9,6% în perioada mai 2010 - mai 2011, iar numărul de salariaţi a ajuns la 347.900 de persoane, cu aproape 31.000 mai puţini decât în 2010.

Corina Matei, medic primar pediatru cu competenţă de neonatolog în cadrul spitalului judeţean din Argeş, spune că abia în urmă cu două luni a început să resimtă o revenire în veniturile încasate, întrucât "i-au mai rămas bani" după achitarea ratelor la bancă.

"Scăderea de 25% s-a resimţit drastic anul trecut, pentru că ni s-a tăiat salariul de merit, însă am avut noroc că s-au păstrat sporurile de terapie intensivă, de bloc operator sau de urgenţă. În a doua parte a anului trecut ne-am limitat doar la a plăti ratele din salariu, iar pentru restul cheltuielilor am apelat la descoperirile de card şi aşa am rezistat. O revenire se simte în ultimele două luni, de când ne-au mai rămas bani pentru plata ratelor", a spus Corina Matei, al cărei soţ este tot medic la un spital de stat. Ea are un salariu de bază de 2.100 de lei, care a crescut de la 1 ianuarie cu 12%, pe care îl suplimentează cu 7-8 gărzi de noapte pe lună. Salariul de merit - spor care a fost tăiat încă de anul trecut - reprezenta 10% din salariul de bază.

Salariile cresc doar dacă se mai fac disponibilizări

Indiferent dacă salariile bugetarilor vor reveni sau nu la nivelul de dinainte de adoptarea măsurilor de austeritate, un lucru este cert: creşterile sunt condiţionate de reducerea numărului de bugetari.

"Creşterea salariilor poate avea loc doar dacă există un număr satisfăcător de angajaţi în sistemul bugetar. Există încă o supraangajare în sectorul public. Guvernul consideră că există spaţiu fiscal pentru creşterea salariilor din sectorul public, dar o majorare ar trebui operată numai după o nouă reducere a numărului angajaţilor bugetari", a spus ieri Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, citat de Mediafax.

Statul va cheltui anul acesta 39 de miliarde de lei (9,4 mld. euro) cu salariile bugetarilor, mai puţin cu aproape 17% faţă de 2010, când cheltuielie salariale ale angajaţilor de la stat au fost de 46,83 mld. lei (peste 11 mld. euro). Comparativ, masa salarială brută (valoarea tuturor salariilor din România) este de aproximativ 30 de miliarde de euro pe an, luând în considerare un număr mediu de 5 milioane de salariaţi.

Autorităţile s-au angajat în faţa FMI să facă peste 7.000 de concedieri în companiile de stat aflate în subordinea Ministerului Economiei şi cel al Transpor­turilor până în august, potrivit unei anexe din scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române către FMI şi aprobată luna trecută.

Angajaţii companiilor de stat au fost feriţi anul trecut de tăierile salariale.