Riscuri externe majore pentru România: Căderea consumului în UE şi căderea băncilor

Autor: Iulian Anghel 02.08.2011
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut la Radio România Actualităţi că riscurile majore pe plan extern pentru România sunt o scăderea a consumului pe pieţele de export ale României şi eventuale probleme suplimntare ale băncilor, având în vedere că sistemul bancar românesc este preponderent deţinut de bănci străine.

Potrivit preşedintelui, scăderea consumului pentru ţările din Vest ar afecta exporturile care au reprezentat motorul ieşirii din recesiune, drept urmare creşterea economică ar fi afectată.

"România mai are o singură bancă de stat. Dacă băncile mamă vor avea probleme nici filialelor lor nu se vor simţi mai bine - aici văd că BNR are soluţii."

Potrivit şefului statului, apelul său la prudenţă vine din faptul că toţi analiştii economici de calibru nu exclud reîntoarcerea crizei în aceast toamnă: "Semnalul dat pentru SUA nu est cel mai fericit. Trebuie să fim pregătiţi. Suntem acum gata să facem faţă întoarcerii crizei, dar nu ne va fi bine".


Preşedintele a reiterat că, în acest moment, România stă mai bine decât Italia, Spania, Portugalia, Grecia sau Irlanda, în privinţa nevoii de a stabili macroechilibrele şi a se împrumuta, dar că "România este încă fragilă".


Pe plan intern, riscurile majore sunt reprezentate de populism şi de o eventuală criză politică, a susţinut şeful statului.