A avut asigurare obligatorie de 20 de euro, acum primeşte 20.000 de euro daună totală

Autor: Ciprian Botea 03.08.2011

Pool-ul de Asigurare Împotriva De­zastrelor (PAID), compania care vinde poliţele de asigurare a locuinţelor, a plătit prima daună totală în valoare de 20.000 de euro pentru o casă distrusă de inundaţii în judeţul Sibiu, la Avrig.

Asigurătorul mai achitase anterior 16 daune, dar parţiale, cu o valoare cumulată de circa 87.000 de lei (20.500 de euro). Proprietarul care a primit despăgubirea încheiase poliţa la sfârşitul lui 2010 şi a plătit o primă anuală de 20 de euro.

"Despăgubirea acordată de PAID vine să sublinieze faptul că riscurile de dezastre la care este expusă România pot fi gestionate. Riscul de inun­daţii s-a transformat în certitudine în România ultimilor ani. Nu ne mai punem problema dacă vom avea inundaţii, ci când se vor produce acestea", a declarat Marius Bulugea, directorul general al PAID.

Locuinţa pentru care a fost achitată despăgubirea a fost construită în 1995 şi avea toate autorizaţiile necesare. Proprietarul nu va putea să o reconstruiască însă în aceeaşi zonă, care este expusă riscului de inundaţii. Casa a fost distrusă de inundaţii la începutul lunii iunie, iar instrumentarea dosarului s-a finalizat săptămâna trecută.

Compania a emis până în prezent 780.000 de poliţe de asigurare, valoarea primelor brute subscrise fiind de aproape 13 milioane de euro. O asigurare obligatorie costă 10 sau 20 de euro pe an în funcţie de materialul din care este construit imobilul şi acoperă doar daunele produse de inundaţii, alu­necări de teren şi cutre­mure.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei, dar nu sunt încă suficient de clare criteriile după care se va stabili cuan­tumul amenzii în fiecare caz în parte.

Amenzile pot fi aplicate de către primării începând cu data de 5 august.

"În zonele cu expunere mare la diverse riscuri, această asigurare este privită în continuare ca o taxă şi nu ca un instrument de protecţie", spune Bulugea.

Cei care şi-au asigurat casele şi aparta­mentele printr-o poliţă facultativă nu mai trebuie să încheie şi o asigurare obligatorie dacă poliţa facultativă acoperă şi riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

Aproximativ 6 milioane din cele 8,2 mi­lioane de locuinţe din România nu sunt asigurate în prezent. În afară de cele 780.000 de poliţe obligatorii vândute de PAID, există alte 1,5 milioane de locuinţe asigurate facultativ.