Ce s-a schimbat în mesajul preşedintelui după un an de criză: De la „am trecut la mustaţă de faliment“ la „mergem în continuare pe sârmă“

Autor: Iulian Anghel 03.08.2011

Preşedintele Traian Băsescu a expus ieri la Radio România Actualităţi (RRA) poziţia sa faţă de situaţia ţării, la doar o zi după ce FMI şi-a încheiat misiunea de evaluare la Bucureşti cu un mesaj mai degrabă pozitiv.

Dacă acum un an, tot la RRA, preşedintele susţinea că României i-a trecut glonţul pe la ureche, dar a rămas în picioare, acum mesajul este mai optimist, dar rămâne prudent.

Preşedintele a reiterat ieri ceea ce spusese în discuţiile cu Fondul: salariile bugetarilor nu vor putea creşte în acest an pentru că România joacă încă pe sârmă şi, în plus, anticipata revenire a crizei, în toamnă, ar pune România într-o situaţie dificilă.

FMI a plecat cu un optimism prudent de la Bucureşti, Jeffrey Franks, şeful misiunii, afirmând că activitatea economică se revigorează, iar PIB-ul ar putea să crească cu 1,5% în acest an susţinut de exporturi puternice, un an agricol bun şi reluarea graduală a consumului.

Acelaşi lucru îl spune şi preşedintele: România stă mai bine decât Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Grecia din punctul de vedere al echi­li­brelor macroeconomice şi al nevoii de a se împru­muta, dar joacă încă pe sârmă.

Pentru prima dată preşe­dintele nu a exclus ca unele companii de stat să intre în faliment. El nu a dat nume însă, numind doar o compa­nie căreia nu i s-ar putea întâmpla acest lcuru - CFR. "Nu s-a stabilit încă o listă, dar Guvernul, neavând posi­bi­litatea să plăteacă datoriile acestor regii, va trebui să creeze posibilitatea ca firmele creditoare să vină la masa credală şi din vânzarea activelor companiilor de stat să-şi acopere datoriile."

Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfă, CFR Călători şi CFR Infrastructură se numără printre cele 15 companii de stat care vor avea manageri privaţi, iar la unele dintre ele vor fi înlocuiţi şi membrii CA, declarase anterior Jeffrey Franks pentru Mediafax.

Preşedintele a explicat şi de ce surplusul înregistrat la buget nu poate merge pe majorarea salariilor. Veniturile sunt,

într-ade­văr, cu 451 mil. lei mai mari decât era planificat, în vreme ce cheltuielile au fost cu 1,4 mld. lei sub planificări, dar banii nu pot merge în salarii întrucât deficitul de la fondul de pensii este de 14,2 miliarde de lei. "De ce să nu folosim cei 2,5 miliarde de lei pentru a acoperi din această gaură uriaşă de la fondul de pensii?", a adăugat şeful statului.

Dacă anul trecut şeful statului susţinea că România nu a avut de ales între a tăia salariile şi altceva, acum şeful statului spune că se va încerca remedierea situaţiei, dar de anul viitor.

Preşedintele - 11 august 2010 la RRA

Despre situaţia economică a ţării

Despre situaţia oamenilor

Despre politicieni

Preşedintele - 2 august 2011 la RRA

Despre situaţia economică a ţării

Despre situaţia oamenilor

Despre polticieni