Primăriile din Ungaria vor o amânare de un an la plata creditelor în franci elveţieni

Autor: Vlad Popescu - Mediafax 03.08.2011

Autorităţile locale din Ungaria au cerut premierului Viktor Orban să intervină pentru încurajarea băncilor să accepte un moratoriu de un an pentru plata principalului unor credite în franci elveţieni în valoare totală de 600 miliarde forinţi (2,2 miliarde euro), transmite Reuters.

Asemenea unei bune părţi a populaţiei, autorităţile locale din Ungaria s-au împrumutat în franci pentru a profita de dobânzile scăzute şi se confruntă acum cu consecinţele aprecierii puternice a monedei elveţiene, care a atins maxime record de mai multe ori în acest an.

Cursul de schimb forint/franc a crescut de la 160-170 unităţi în perioada 2006-2008 la peste 180 unităţi la sfârşitul anului 2009, 222 unităţi la finele anului trecut, respectiv la 236,17 unităţi la sfârşitul lunii iulie, potrivit datelor băncii centrale ungare.

Cursul oficial afişat miercuri de Banca Ungariei este de peste 246 forinţi/franc.

Structura împrumuturilor contractate în perioada 2007-2008 de autorităţile locale din Ungaria prevede rambursări etapizate ale principalului începând după trei ani de la tragerea fondurilor.

Reprezentanţii autorităţilor locale au anunţat marţi că doresc întârzierea cu un încă an a plăţilor, în speranţa că foritnul va recupera teren în raport cu francul.

"Alianţa autorităţilor locale ungare are o propunere pe care o vom prezenta astăzi premierului Viktor Orban într-o scrisoare. Acestea sunt în principal obligaţiuni emise cu o maturitate de 20 de ani, iar dacă startul plăţii principalului va fi amânat cu un an, ceilalţi 17 ani vor prezenta mai puţine dificultăţi faţă de prezent, la un franc de 250 de forinţi", a declarat un reprezentant al autorităţilor locale la un post de radio.

El a adăugat că, în urma unor discuţii informale, băncile par să fie deschise ideii de întârziere cu un an a plăţilor.

Între timp, guvernele locale au plătit din dobânzile creditelor şi nu intenţionează să solicite modificări în acest sens.

La finele anului trecut, autorităţile locale ungare acumulaseră datorii totale de 1.460 miliarde forinţi (5,3 miliarde euro), iar PricewaterhouseCoopers anticipa, într-un raport prezentat în aprilie, că cifra ar putea atinge 1.830 miliarde forinţi până la sfârşitul anului.

Puţin peste jumătate din datoriile totale au fost contractate sub formă de credit, iar 611 miliarde forinţi reperzintă obligaţiuni emise de guvernele locale, din care 85% sunt denominate în franci elveţieni.