China ceartă SUA pentru comportamentul iresponsabil pe tema pragului de îndatorare

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 04.08.2011

China, cel mai mare creditor străin al Statelor Unite, s-a alăturat Rusiei în a-i critica pe politicienii americani pentru incapacitatea de a ţine sub control datoriile ţării, scrie Bloomberg.

Guvernatorul Băncii Populare a Chinei, Zhou Xiaochuan, a declarat că banca centrală chineză va monitoriza eforturile Statelor Unite de a soluţiona problema datoriei, iar agenţia de ştiri de stat Xinhua a criticat dur politica pe marginea prăpastiei a politicienilor americani. Cu două zile în urmă, primul-ministru rus Vladimir Putin declarase că într-un fel, Statele Unite sunt un "parazit" pe spatele economiei mondiale.

Statele Unite au pus capăt disputei politice pe tema ridicării pragului datoriei în ultima clipă, chiar la termenul limită de 2 august, atunci când Senatul a votat favo­rabil planul de reducere a deficitului şi majorării plafonului de înda­torare cu până la 2.400 mld. dolari, iar preşedintele Barack Obama l-a avizat.

"În cazul Chinei, este vorba mai mult de un sentiment de frustrare", a declarat Brian Jackson, analist în cadrul Royal Bank of Canada din Hong Kong.

"China realizează faptul că nu au alte opţiuni decât să cumpere în continuare titluri de trezorerie americane."

În mai China deţinea titluri americane de trezorerie de 1.160 mld. dolari. Ţara a acumulat deţinerile ca metodă de menţinere la un nivel scăzut a valorii monedei sale. Temerile legate de situaţia din Statele Unite nu au afectat cererea mondială de titluri americane de trezorerie.

Banca centrală chineză salută legislaţia adoptată în această săptămână în Statele Unite şi va monitoriza "îndeaproape" imple­men­tarea acesteia, a declarat gu­vernatorul Băncii Populare.

"China speră că administraţia americană şi Congresul vor lua măsuri responsabile pentru a rezolva problema datoriei", a declarat Zhou. El a subliniat rolul titlurilor americane de trezorerie de la nivel mondial, spunând că orice "fluctuaţii importante şi nesi­guranţă" de pe piaţa titlurilor ar submina stabilitatea financiară şi sta în calea redresării economice la nivel mondial.