ArcelorMittal şi SIF Moldova şi-au declarat război în scandalul de la Petrotub Roman

Autor: Adrian Cojocar 04.08.2011

Conflictul dintre grupul Arce­lorMit­tal, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, şi SIF Moldova (SIF2) privind deciziile pe care indienii le-au luat la combinatul si­de­rur­gic Ar­celorMittal Tubular Products Roman (PTRO) şi care durează de peste doi ani s-a acutizat în ultima perioadă.

Recent, Henk Scheffer, reprezen­tant al consiliului de administraţie al gru­pu­lui ArcelorMittal, a trimis o scri­soare con­ducerii societăţii de investiţii fi­nan­ciare (SIF), catalogată de aceştia din urmă drept "scrisoare de ame­nin­ţare", în care îşi exprimă nemulţu­mirea faţă de acţiunile SIF Moldova îndrep­tate împotriva grupului şi pre­cizează că-i va trage la răspundere.

"SIF Moldova, ca şi acţionar mi­no­ritar semnificativ al companiei, deţi­nând 14,08% din capitalul social, a înce­put o campanie de hărţuire, ostilă îm­po­triva companiei, membrilor CA şi a conducătorilor efectivi şi a acţiona­rului majoritar prin exercitarea abu­zivă a drep­turilor de acţionar cor­po­rativ şi prin desfăşurarea altor acţiuni păgu­bi­toare", spun reprezen­tanţii ArcelorMittal.

Aceştia au mai transmis con­ducerii SIF Moldova că îşi rezervă drep­tul de a luat toate măsurile legale şi de a face uz de toate mijloacele juridice împotriva SIF în scopul de a recupera prejudiciul suportat de către compania Petrotub Roman şi firma mamă, ArcelorMittal Tubular Pro­ducts Holding Olanda.

Avocatul Cristian Duţescu, care reprezintă SIF Moldova în conflictul cu ArcelorMittal, spune că SIF-ul are deja pe rol deschise patru sau cinci procese prin care a atacat hotărârile luate de ac­ţio­narii Petrotub, cele mai importante fiind legate de decizia de majorare a ca­pi­talului Petrotub cu suma de circa 568,8 mil. lei (133 mil. euro), respectiv ho­tărârile prin care s-au aprobat situa­ţiile bilanţiere pe anii 2010 şi 2011.

Petrotub derulează în prezent o ma­jo­rare de capital prin care îşi pro­pune să strângă 133 mil. euro de la ac­ţionari, însă SIF Moldova, care ar trebui să contribuie cu circa 18,7 mil. euro pen­tru a-şi păstra participaţia, nu vrea să subscrie considerând că banii s-ar duce tot pe plata datoriilor şi societatea nu ar beneficia de investiţii care să îmbunătăţească activitatea.

Cu pierderi cumulate de 500 mil. lei în ultimii trei ani şi capitaluri proprii ne­gative de -291 mil. lei la sfârşitul anu­lui trecut, ArcelorMittal Roman se află într-o situaţie foarte dificilă, având ne­vo­ie de o infuzie de capital pentru a-şi re­dresa poziţia financiară. În anii de vârf ai sectorului siderurgic 2007 şi 2008, când cel mai mare combinat din gru­pul ArcelorMittal, cel de la Galaţi, a în­registrat profituri record, care au cu­mu­lat circa 929 mil. lei, Petrotub a ra­por­tat pierderi uriaşe, de peste 220 mil. lei.

SIF Moldova este în pericol să-şi di­mi­nueze participaţia la 1-2% din com­panie dacă nu participă la majorare, su­ficient ca ArcelorMittal să poată atinge pra­gul de 95% pentru a delista com­pania de pe piaţa RASDAQ unde este cotată în prezent.

Reprezentanţii SIF consideră că Petrotub a fost prejudiciată de tranzac­ţi­ile cu companiile din grup şi efectuate la preţuri fixate care au dezavantajat-o. Ei cred că banii din majorare se vor "scurge" tot la ArcelorMittal prin do­bânzile pe care compania le plăteşte pe urma împrumuturilor contractate de Petrotub de la grup, care au cauzat companiei numai în anul 2010 pierderi financiare de 56 mil. lei.

"Instanţa a dispus să se expertizeze situaţiile financiare ale Petrotub afe­ren­te anului 2010, decizie pe care justiţia nu o ia decât rar. Auditorul nu poate veri­fica tranzacţiile realizate de Arce­lorMit­tal Roman cu firme din grup din cauză că documentele necesare acestei operaţiuni nu sunt puse la dispoziţie de către conducerea companiei", spune Cristian Duţescu, avocatul care repre­zin­tă SIF Moldova.

Pe de altă parte, reprezentanţii Ar­ce­lorMit­tal spun că SIF Moldova atacă de­ciziile acţionarilor pentru a întârzia cât mai mult operaţiunea de majorare de capital de care societatea are nevoie strin­gent din cauza situaţiei precare. Ei mai spun că revendicările în instanţă ale SIF Moldova, care a atacat toate de­ci­ziile luate de acţionarii Petrotub în anul 2010, au fost respinse până acum de jus­tiţie şi că adresele înaintate de SIF la arbitrul pieţei, CNVM, n-au avut ecou.