Investitorii pariază pe structurate când bursele cad

Autor: Roxana Daniela Pricop 04.08.2011

Produsele structurate de la Bucureşti destinate inves­tito­rilor cu profil ridicat de risc au revenit în atenţia specu­lato­rilor, înregistrând creşteri importante ale volumelor tran­zac­ţio­nate în ultimele şedinţe bursiere, pe fondul volatilităţii ridi­cate de pe pieţele financiare.

Speculatorii au pariat în ultimele zile peste un milion de euro pe creşterea indicelui german DAX prin intermediul con­tractului Dax Turbo Long (simbol bursier EBDAXTL4), a cărui valoare a scăzut ieri într-o singură zi cu peste 25%.

Investitorii care au cumpărat aceste contracte au pariat pe o creştere a bursei germane după decizia Congresului SUA de a ridica plafonul datoriei de stat. Altfel spus, inves­ti­torii au pariat pe o apreciere a pieţei germane de acţiuni ca ur­mare a acestei decizii, lucru care nu s-a întâmplat, şi au pierdut astfel 25% din bani într-o singură zi.

Acest certificat este unul dintre cele mai lichide dintre produsele structu­ra­te listate la Bursa din Bu­cu­reşti, luni şi marţi (pe 1 şi 2 au­gust) fiind realizate tran­zac­ţii zilnice de aproa­pe 2 mil. lei. Certi­fi­ca­tul a ajuns la fel de lichid ca acţiunile unui SIF.

Unul dintre principalele motive pentru care specu­la­to­rii se îndreaptă către aces­te instrumente este că pot câştiga bani şi când bursele şi pre­ţurile activelor scad, aşa cum este cazul certificatului turbo short pe indicele ger­man DAX, în timp ce în acţiuni cotate pot înregistra profit doar dacă acţiunile cresc.

Erste a introdus de curând la tranzacţionare pe bursă două noi contracte de acest tip cu activ pe aur şi argint care mi­zează pe scăderea cotaţiilor metalelor preţioase.

Creşterea spectaculoasă a preţului aurului în acest an a atras speculatorii care au achiziţionat ieri contracte structu­ra­te cu activ suport pe aur în valoare de 67.000 lei prin interme­diul certificatelor Gold Turbo Long 3 emis de Erste Bank. Prin achiziţia acestor certificate, investitorii au pariat pe o apre­ciere a cotaţiei aurului, pariu ce le-a adus ieri un câştig de circa 11%.

Toate aceste contracte se tranzacţionează în marjă, ceea ce înseamnă că la o creştere a activului suport (ex: indicele DAX sau aur) speculatorul va câştiga de câteva ori mai mult decât variaţia activului, dar poate să-şi piardă foarte uşor aproape toţi banii dacă preţul nu se mişcă în direcţia dorită.

În şedinţa de ieri, investitorii au tranzacţionat produse derivate în valoare totală de 1,5 milioane de lei. Pe piaţa de acţiuni, s-au rulat titluri în valoare de 18,2 milioane de lei.