Bursa americană trage aer după şapte şedinţe consecutive de pierderi

Autor: Vlad Popescu 04.08.2011

Bursa de la New York a închis miercuri în urcare, după şapte şedinţe consecutive de declin, însă temerile privind economia SUA au continuat să genereze nelinişte în piaţă şi să menţină volatilitatea la cote ridicate, transmite Reuters.


Piaţa a avut cel mai ridicat rulaj de la mijlocul lunii martie, iar indicele Standard & Poor's (S&P) 500 a atins un nou minim al acestui an înainte de a reveni puternic şi a închide în creştere. S&P 500 a coborât cu 6,8% în cele şapte şedinţe anterioare.


Acţiunile din sectorul tehnologiei au urcat după mai multe zile de scădere, care au împins piaţa Nasdaq pe minus pentru 2011, indicele Composite revenind însă pe plus până la finalul şedinţei de miercuri.


Mulţi investitori consideră însă că creşterile de miercuri reprezintă o revenire de scurtă durată.


Datele slabe publicate recent privind cheltuielile de consum şi activitatea din industria prelucrătoare din SUA subliniază situaţia dificilă din economie, după un prim semestru în care Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat numai o creştere modestă.


Totodată, criza datoriilor de stat din zona euro va împinge investitorii la prudenţă.


În acest context, indicele Dow Jones Industrial Average a închis în urcare cu 0,25%, iar S&P 500 a avansat cu 0,5%. Piaţa Nasdaq a câştigat 0,89%.


Indicele S&P al tehnologiei a avut cele mai bune performanţe, urcând cu 1,2%, în timp ce sectorul energetic a coborât cu 0,6%.

Traderii susţin că unii investitori au decis să cumpere după comentariile fostului vicepreşedinte al Federal Reserve DOnald Kohn, care a declarat pentru Wall Street Journal că banca centrală americană ar putea lua în calcul o nouă rundă de măsuri de stimulare a economiei.