Cine spune că toate BMW-urile seamănă între ele? Noul Seria 6 Coupe vine în România la 80.000 de euro

Autor: Bogdan Alecu 04.08.2011

A treia generaţie BMW Seria 6 Coupe debutează în România din 15 ocotombrie cu câteva noutăţi importante: toate motorizările dispun de TwinPowerTurbo împreună cu cutia de viteze cu opt trepte, tracţiune integrală xDrive şi cuechipamente avansate precum faruri adaptive cu tehnologie LED sau sistem de sunet high-end Bang & Olusfsen. Preţul de început pentru România este 80.400 de euri cu TVA pentru 640i, în timp ce versiunea diesel 640d este disponibilă de la 82.700 de euro cu TVA.

În premieră, toate motorizările dispun de tehnologia BMW TwinPower Turbo care asigură atât un răspuns sportiv, cât şi o eficienţă ridicată. Propulsorul V8 de la BMW 650i Coupé produce 300 kW/407 CP. Motorul pe benzină cu şase cilindri dispuşi în linie care echipează BMW 640i Coupé dezvoltă 235 kW/320 CP. BMW 640d Coupé este propulsat de noul motor diesel, cu şase cilindri dispuşi în linie, care furnizează 230 kW/313 CP. Toate aceste motoare sunt combinate, în echiparea standard, cu transmisia automată Sport cu opt trepte. Tot standard este oferită o gamă largă de tehnologii BMW EfficientDynamics, inclusiv funcţia Auto Start-Stop şi modul ECO PRO mode (la BMW 640i Coupé şi BMW 640d Coupé). Pentru prima dată la BMW Seria 6 este disponibil cu tracţiunea integrală BMW xDrive, cu BMW 650i primul model din gamă disponibil cu acest sistem.

Alte echipamente opţionale incluse în listă sunt: Dynamic Damper Control (controlul dinamic al amortizoarelor) şi sistemul Dynamic Drive (controlul dinamic al ruliului cu un set de bare stabilizatoare faţă şi spate). Driving Experience Control pentru setarea individuală a automobilului este şi ea inclusă în echiparea standard.

Farurile adaptive cu LED sunt disponibile opţional la noul BMW Seria 6 Coupé, în premieră pentru BMW. Unice în acest segment sunt sistemele de asistare a conducătorului şi serviciile de mobilitate asociate cu BMW ConnectedDrive. Acestea includ o nouă generaţie BMW Head-Up Display care prezintă grafice detaliate cu întreg spectrul de culori.

Displayul central BMW iDrive foloseşte un design modern de tip flatscreen. Sistemul de sonorizare Bang & Olufsen high-end surround - echipare opţională - oferă o calitate ridicată a sunetului.

Farurile adaptive cu LED au inele LED tridimensionale, care funcţionează ca lumini de zi. Semnalizatoarele de direcţie au şi ele implementată tehnologia LED.

Controlul farurilor adaptive cu LED este efectuat în funcţie de viteza automobilului, unghiul de virare şi raportul de giraţie. O sursă LED suplimentară, poziţionată separat în carcasa farurilor, funcţionează ca lumina de virare pentru viteze mici.

La interior secţiunea centrală a panoului de instrumente este înclinată uşor spre conducător. Curba uşor înclinată a consolei centrale se continuă şi în suprafaţa decorativă a panoului de instrumente. Per ansamblu, antisimetria consolei centrale accentuează suplimentar orientarea către conducător.

Cu o capacitate de 460 de litri, spaţiul portbagajului de la noul BWM Seria 6 Coupé este extrem de generos, fiind suficient, de exemplu, pentru trei genţi de golf de 46 ţoli (117 cm) sau pentru două valize medii şi o geantă ca bagaj de mână.

Ansamblul de instrumente combină tehnologia modernă black-pannel a display-ului, cu instrumentele rotunde specifice maşinilor sport clasice. Ecranul de 9,2 ţoli (23,4 cm), cu rezoluţie înaltă, afişează kilometrajul, consumul de combustibil şi indicatorul Efficient Dynamics, precum şi indicaţii de la sistemele de asistare a conducătorului sau mesajele martorilor de bord.

BMW Seria 6 concurează direct cu Mercedes-Benz SL şi CL, dar şi cu Audi A7, cel mai nou coupe cu patru uşi al constructorului german.