Brokerii recomandă investitorilor să aştepte trecerea crizei datoriilor

Autor: Stefan Musgociu 05.08.2011

Bursa a închis şedinţa în scădere cu 1,3%, după o sesiune în care a rezistat pe creştere până în ultima oră.

Piaţa a intrat pe creştere, cu aproximativ 1%, încă din primele minute, trend susţinut de evoluţia uşor ascendentă de miercuri a burselor din SUA, care s-au oprit din declin după şapte şedinţe consecutive de scădere. Totuşi, spre mijlocul şedinţei de la Bucureşti creşterile s-au temperat uşor pe piaţa locală, în condiţiile în care bursele vest-europene au revenit pe scădere, influenţând negativ şi pieţele din Europa Centrală şi de Est.

Investitorii au fost mai activi la tranzacţionare, în special pe acţiunile Fondului Proprietatea chiar de la deschidere, iar totul a culminat cu şapte deal-uri de 122 milioane lei (28,9 milioane euro), realizate între orele 13:26 - 13:30, cu pachete reprezentând cumulat aproape 1,8% din titlurile FP. Tranzacţiile speciale au fost realizate la acelaşi preţ, de 0,501 lei, cu 0,2% peste închiderea de miercuri.

"Este evident că nu sunt conturi româneşti, pentru că sunt sume mari. Probabil că sunt unii investitori străini care s-au decis să mute acţiunile uitându-se la problemele care sunt pe bursele externe", a declarat directorul de tranzacţionare al Carpatica Invest Adrian Ciudin.

Alţi brokeri cred că o mare parte din acţiunile cedate prin deal-uri au reprezentat de fapt transferul titlurilor care au fost cumpărate de unii investitori prin warranturi cu activ pe acţiunile FP şi listate pe o bursă externă.

"Probabil că s-au închis unele warranturi şi acum cel care a emis warranturile a transferat acţiunile FP care se cuveneau cumpărătorului în por­to­foliul acestuia", a afirmat un broker.

La finalul şedinţei, titlurile FP erau cotate la 0,496 lei, preţ în scădere cu 0,8%, iar operaţiunile însumau 25,7 milioane lei (6,1 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a încheiat ziua în scădere cu 1,43%. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,66%. "Cred că ştirile legate de negocierile dintre SIF-uri şi Erste pentru acţiunile de la BCR sunt cel mult o informaţie care să-i determine pe investitori să nu vândă SIF-uri, ci să aştepte să afle ceva mai multe detalii", a afirmat Ciudin.

Ciudin crede că majoritatea investi­to­rilor continuă să adopte poziţii de aşteptare ca urmare a situaţiei incerte de pe plan extern. Bursele interna­ţio­nale nu reuşesc să revină pe creştere întrucât im­pactul rezultatelor financiare anun­ţate de companii este estompat de te­merile investitorilor cu privire la criza datoriilor suverane.

"Românii ţin de acţiuni acum, iar să vinzi doar pentru că scade Dow Jones mi se pare puţin cam aiurea. Nimeni nu se decide să vândă sau să cumpere, pentru că şi pe extern zici că s-a soluţionat o problemă şi te trezeşti a doua zi că apare alta. Au ridicat americanii gradul de îndatorare şi apoi au apărut alte probleme, s-a găsit o soluţie pentru Grecia şi imediat au început discuţii despre Italia. Ce să faci în astfel de momente? Cel mai bine stai pe margine şi aştepţi să se limpezească apele sau măcar să vezi în ce direcţie merg lucrurile", a mai spus el.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2,1%.

De urmărit astăzi