Florin Pogonaru, AOAR: a fost prea mult pesimism acumulat pe pieţele financiare. Canalul de risc pentru România poate fi scăderea cererii la export

Autor: Sorin Pâslaru 05.08.2011

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, spune că situaţia de pe pieţele financiare internaţionale poate fi explicată prin pesimismul acumulat în mediile financiare de situaţia din zona euro şi datele tot mai proaste ale economiei SUA.

"Este izbucnirea pesimismului acumulat în toate întâmplările cu Grecia, cu Europa, cu măsurile luate de americani pe ultima sută de metri. Nu ne putem aştepta ca economia mondială să se relanseze în condiţiile pesimismului acumulat pe măsurile de austeritare, care sigur că sunt necesare", spune Pogonaru.

El spune că ar fi bine ca pieţele să nu fie cuprinse de panică

Explicaţia scăderii bruşte? "A coincis cu date economice nefavorabile - în aceeaşI zi câteva rezultate submediocre de pe piaţa americană şi simultan izbucnirea temerilor faţă de Spania şI Italia".

Poate fi cineva ferit de căderea pieţelor? "Greu de crezut, spune Pogonaru. "Inclusiv dacă se ia în considerare ce se întâmplă cu aurul şi francul elveţian se vede că nu poţi fi ferit. Trebuie să ne uităm să nu explodeze China. Dacă China o ia în jos la creşterea economică, atunci situaţia va deveni mult mai serioasă".

Ce trebuie să facă investitorii?

"Mă uit la ce fac eu. Sunt investiţii care au datele fundamentale bune, în care trebuie să crezi".

Pogonaru mai spune că, la cel mai înalt nivel, se discuta despre o ajustare puternică pe pieţe, dar care ar fi trebuit să aibă loc în septembrie.

"La Aspen discutam despre luna septembrie ca o lună de cotitură pe pieţele financiare externe. S-a estimat că măsurile din iulie se vor deconta în septembrie, dar iată că se pare că s-a decalat termenul".

Clubul de la Aspen este o întâlnire care are loc în Statele Unite în fiecare an unde vin cei mai înalţi oficiali din întreaga lume, bancheri, preşedinţi de companii, oameni de afaceri şi jurnalişti pentru a discuta ce se întâmplă în economia mondială.

Ce impact va fi asupra României?

"Fără discuţie va avea impact în România. Fiind o economie periferică şi mediocră impactul va ajunge mai târziu creându-se aparenţa că suntem protejaţi, dar nu suntem protejaţi. În cazul unei noi căderi generalizate a pieţelor financiare, în mod cert unul din pericole este încetinirea exporturilor. Sper însă ca măsurile recente privind banii europeni să fie deja luate în favoarea noastră.

Nu văd influenţă pe cursul de schimb, pentru că la noi funcţionează contagiunea regională. Vom trăi într-o interţie a cursului într-o perioadă", a spus Pogonaru.

Se va pune iarăşi problema unui blocaj al finanţărilor interbancare cum a fost situaţia din toamna anului 2008?

"Sper că nu. Nu sunt aceleaşi motive. Nu văd o criză a lichidităţii aşa cum a fost cea de atunci", a încheiat Pogonaru.