Două cifre au salvat lumea de la un nou dezastru financiar. Obişnuiţi-vă cu pieţe financiare din ce în ce mai volatile

Ziarul Financiar 05.08.2011

Toată lumea a fost astăzi la un pas de un nou "Lehman Brothers" şi de o criză financiară care ar fi fost mult mai dură decât cea înregistrată în urmă cu aproape 3 ani, investitorii din întreaga lume arătându-şi îngrijorarea cu privire la viitorul economiei SUA. Analiştii spun că pieţele financiare au căzut abrupt din cauza unei tensiuni acumulate atât în Statele Unite unde discuţiile despre majorarea plafonului de îndatorare s-au prelungit până în ultima clipă, cât şi cele din Europa unde politicienii sunt depăşiţi de criza datoriilor care ameninţă să se extindă în Spania şi Italia.

Toată suflarea financiară din întreaga lume, începând de la brokeri, investitori, fonduri de investitii, speculatori şi terminând cu politicienii, au aşteptat ora 9:30 (15:30 - ora României) pentru a vedea două cifre de care a atârnat viitorul financiar al lumii. Întrebările de pe buzele tuturor, de care a depins viitorul economiei SUA şi al economiei mondiale: Cât a fost rata şomajului în America în iulie? Acest indicator, foarte important pentru economia americană, arată încotro se duce SUA: intră din nou în recesiune sau scapă, cel puţin pentru încă o lună.

Fix la ora 9:30, administraţia americană a prezentat cifra 9,1% - rata şomajului în iulie, faţă de 9,2% în iunie, o diferenţă de doar 0,1% pare să fi salvat economia mondială de la un nou dezastru financiar.

Crearea de noi locuri de muncă, a avut o evoluţie pozitivă, peste aşteptări. În iulie au fost create 117.000 de noi locuri de muncă faţă de un nivel aşteptat de 75.000.

Analiştii consultaţi de ZF spun că tensiunile globale persistă şi, chiar dacă vor mai apărea unele veşti care aduc speranţe, volatilitatea de pe pieţele financiare va mai dura o perioadă îndelungată.

Politicieni de rang înalt din Uniunea Europeană şi-au întrerupt concediile, liderii politici ca Angela Merkel şi Nikolas Sarkozy având discuţii telefonice imediate pentru a putea vedea ce răspunsuri pot fi date în faţa turbulenţelor de pe burse. China, la rândul său, s-a arătat dispusă să intervină pentru a preveni o degradare accelerată a pieţelor financiare.

Dacă bursele din Statele Unite se vor opri de asemnea din cădere ca şi cele din Europa, această cădere a indicilor bursieri se va încheia cu pierderi de câteva mii de miliarde de dolari din capitalizarea burselor mondiale, o scădere cumulată de 5%-6% putând fi recuperată într-un timp îndelungat în condiţiile actuale, nefiind exclusă şi apariţia altor astfel de episoade de destabilizare.

Concluzia analiştilor consultaţi de ZF este că perioada de extremă volatilitate nu s-a încheiat, România trebuind să fie precaută şi să dea dovadă de prudenţă maximă în cheltuielile pe care le face, pentru că oricând se mai pot materializa scenariile de căderi dure, cu efecte în lanţ, aşa cum s-a întâmplat în septembrie 2008.

Piaţa muncii din SUA a adăugat în iulie 117.000 de noi joburi, rata şomajului ajungând la 9,1%, după ce în iulie aceasta se situa la 9,2%.

Au fost revizuite de asemenea datele privind piaţa muncii în mai şi iunie cu până la 56.000 de noi locuri de muncă. Salariul orar mediu a crescut în perioada analizată cu 10 cenţi sau 0,4%, la 23,13 dolari.

Săptămâna de muncă a rămas neschimbată la 34,3 ore. Economiştii intervievaţi de MarketWatch estimau o creştere a numărului de noi locuri de muncă cu 75.000 de posturi.

Anunţul făcut de guvernul american este prima veste bună pentru investitorii care s-au temut că economia americană ar putea reintra în recesiune. Asemenea temeri, împreună cu incapacitatea Europei de a stopa criza datoriilor au dus la căderea burselor internaţionale pentru a opta zi consecutiv.

Bursele europene au întâmpinat de asemenea cu optimism noile date ale guvernului american, indicii bursieri situându-se la o scădere de sub un procent. Cu două ore înainte de închidere indicele bursier britanic FTSE şi-a redus din scădere, declinul fiind de 1,02%. De asemenea, indicii bursieri francez şi german au trecut pe verde, CAC 40 avansând cu 1,58% şi DAX cu 0,18%.