Bursa americană încheie ziua nesigur, bursele europene, pe minus. Urmează un weekend de frământări pentru politicienii europeni

Autor: Adrian Voicu 05.08.2011

Indicele bursier Dow Jones Industrial a fost singurul de pe bursa de la New York care a reuşit să încheie şedinţa de vineri pe verde, în ciuda datelor privind piaţa muncii din America, acesta avansând cu 0,53%.

Indicele Nasdaq Composite a coborât cu 0,94% la 2.532 puncte. În ciuda încercării de a rupe trendul de scădere, indicele S&P 500 a încheiat ziua în scădere cu 0,06%.

Bursele europene au avut de asemenea o zi de scădere, în ciuda programului de achiziţii de obligaţiuni spaniole şi italiene iniţiat în secret de BCE.

Indicele Stoxx Europe 600 a coborât pentru a şasea zi consecutiv, înregistrând un declin de 1,8%, cel mai scăzut nivel din iulie 2010 până în prezent.

În ciuda anunţului privind scăderea ratei şomajului în iulie de la 9,2% la 9,1% care a avut un efect de scurtă durată asupra pieţelor internaţionale, bursele europene au încheiat ziua pe scădere. Indicele bursier britanic FTSE 100 a coborât cu 2,71%, indicele bursei franceze CAC-40 a scăzut cu 1,26%, în timp ce indicele german DAX a încheiat ziua pe un declin de 2,78%.

În ciuda declinului, au fost şi companii care au încheiat ziua pe verde. Printre câştigătorii acestei zile s-au numărat gigantul bancar francez Natixis, ale cărui acţiuni au urcat cu 11%. De asemnea, producătorul de echipamente telecom Alcatel-Lucent a avansat cu 3,5%.

Şi băncile spaniole şi italiene au avut de câştigat. UniCredit a avansat cu 2,2%.

Băncile britanice au avut cel mai mult de suferit. Royal Bank of Scotland a condus căderea, pierzând 6,9%, la începutul şedinţei căzând cu peste 20% după ce a anunţat că se aşteaptă să înregistreze pierderi pe fondul expunerii pe datoriile Greciei.

Negativismul de pe pieţele internaţionale s-ar putea prelungi şi luni, weekend-ul riscând să facă nopţi albe pentru politicienii europeni şi americani în încercarea de a linişti pe investitori.