Dumitru Beze, seful Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital: este bine că sunt volume mari, înseamnă că există şi cumpărători. Trendul nu este stabilit

Autor: Sorin Pâslaru 05.08.2011

Dumitru Beze, şeful Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital, spune că scăderea brutală a burselor de joi şi de la începutul şedinţîei de vineri se explică mai degrabă prin tensiunile acumulate după o serie de scăderi succesive decât prin rezultatele fundamentale.

"Companiile au rezultate foarte bune, este adevărat că revenirea economiei este mult mai lenă decât ne aşteptam, dar este revenire, nu este recesiune. Statele Unite şi Europa sunt pe creştere, chiar dacă unele semnale macro sunt încă alarmante. Cred că scăderea a fost provocată de investitorii care nu au mai putut susţine pierderile din marjă (cu bani împrumutaţi -n.red.). După 3-4 zile consecutive de scăderi, au intrat în funcţiune ordinele stop loss (ordine automate de vânzare de stopare a pierderilor - n.red.), ceea ce a provocat aceste scăderi", a spus Beze.

El afirmă că piaţa nu are încă un trend stabilit pentru această perioadă, un semn pozitiv fiind volumul mare de acţiuni tranzacţionate.

"Şi ieri şi astăzi au fost volume foarte mari de tranzacţionare, cele mai mari din ultimul an şi jumătate. Aceasta înseamnă că nu sunt semnale de terminare de trend. Cea mai rea situaţie este când scade continuu pe volum mic, poate dura foarte mult", a explicat reprezentantul investitorilor.


Beze afirmă că , din punctul de vedere al micilor investitori, acum este o situaţie bună la cumpărare. "În această perioadă, când pieţele scad, este recomandat să ai 80% din portofoliu pe cash şi 20% în acţiuni. Luna trecută era bine să ai 90% cash şi 10% în acţiuni", a explicat el.

Din punctul de vedere al pieţei de capital şi al economiei româneşti, Beze spune că această corecţie brutală de pe pieţe arată că statul ar fi trebuit să vândă Petrom chiar şi la preţul de 0,33 lei acţiune, aşa cum au fost ofertele. 'Vom vedea că piaţa va deveni inundată de acum de activele greceşti, pentru că cei de acolo nu au altă ieşire dec ât să vândă active. În aceste condiţii va fi greu de plasat chiar şi o companie precum Hidroelectrica", susţine Beze.