Andreea Vass, consilier economic al premierului: Monitorizăm cu atenţie riscurile provocate de turbulenţele mondiale

Autor: Sorin Pâslaru 06.08.2011

Andreea Vass, consilier economic al premierului: Monitorizăm cu atenţie riscurile provocate de turbulenţele mondiale



"Urmărim în detaliu toate riscurile pe care le presupune propagarea turbulenţelor finanţelor mondiale asupra costurilor de împrumut, asupra exporturilor şi asupra cheltuielilor statului cu datoria publică.Suntem în contact cu oficiali de la Ministerul de Finanţe şi BNR pentru monitorizarea situaţiei externe. Ne uităm cu mare atenţie", a declarat Andreea Vass, consilierul economic al premierului Emil Boc, comentând reducerea ratingului SUA de către agenţia Standard&Poor's.

Andreea Vass afirmă că vulnerabilităţile externe sunt mai bine gestionate acum pentru că "suntem mai pregătiţi decât în 2009".

"Datoria publică, chiar dacă este mai mare acum decât în 2008, nu e o vulnerabilitate. Datoria externă pe termen scurt totală, cea publică şi cea privată contează ca vulnerabilitate. Din acest punct de vedere, acordul cu FMI este o plasă de siguranţă", afirmă Vass.

"Trebuie să ţinem cont că CDS-urile (Credit Default Swap - costurile de asigurare împotriva falimentului, n.red.) României stau mai bine decât alte state mai mari din Europa de Vest", susţine consilierul.

Andreea Vass mai spune că cel mai important canal prin care s-ar putea transmite criza în România este dependenţa de exporturilepe pieţele externe.