Retrogradarea ratingului SUA: Secolul 21 in finantele mondiale incepe de astazi

Autor: Dan Armeanu 06.08.2011

A trecut aproape un secol de cand SUA detine cel mai mare rating (AAA) acordat de agentia Standard&Poor's in 1917. Secolul 21 incepe de astazi in finantele mondiale. Retrogradarea rating-ului SUA de catre Standard & Poor's zgaltaie puternic suprematia economiei americane si a dolarului si reprezinta sfarsitul erei in care in care modelele de dezvoltare economica erau bazate pe indatorare excesiva.

Consolidarea fiscala, stabilizarea si sustenabilitatea datoriilor publice vor fi principalele obiective in economia mondiala.
Decizia agentiei Standard&Poor's de a reduce ratingul SUA confirma vulnerabilitatile sistemului economic actual aflat sub presiunea datoriilor suverane.



Neintelegerile politice
, tergiversarea luarii unei decizii la nivelul Statelor Unite privind cresterea plafonului de indatorare, suprapuse peste problemele de la nivelul UE privind solutionarea situatiei in general a tarilor puternic indatorate si a Greciei in special au condus la iritarea si scaderea increderii pietelor si a investitorilor.

Caderea recenta a pietelor si decizia agentiei Standard&Poor's reprezinta importante semnale de alarma fata de situatia economica actuala globala si se pot concretiza intr-un nou val al crizei economice. De altfel, in aceasta perioada se constata un comportament al pietelor si al investitorilor ce denota frica de o noua etapa a crizei economice. Investitiile care ieri erau cele mai sigure au devenit azi din ce in ce mai nesigure iar investitorii sunt din ce in ce mai dezorientati si din ce in ce mai putin dispusi in a-si asuma riscurile.

Economiile care pareau ieri cele mai solide sunt azi din ce in ce mai fragile si dau semnale ca fac cu greu fata datoriilor care le macina.
Rostogolirea datoriilor reprezinta o solutie de moment care poate amana sau reduce riscul de contagiune.


Decizia agentiei reprezinta un soc in lumea financiara care se va transmite in lant catre piete si investitori iar urmarile sunt greu de evaluat. Primele efecte probabil se vor resimti in noi scaderi pe bursele internationale, in cresterea dobanzilor la obligatiunile de stat, in scumpirea surselor de finantare si in dificultatea refinantarii pe pietele financiare.
DAN ARMEANU este profesor la Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori de la Academia de Studii Economice, Bucuresti