Noua faţă a Americii: 15% din populaţie, ajutată de stat să-şi procure hrana

Autor: Iulian Anghel 06.08.2011

Aproape 46 de milioane de americani, adică 15% din populaţie, trăiau în aprilie 2011 graţie bonurilor alimentare, a anunţat vineri Departamentul american al agriculturii. Această cifră nemaiatinsă până în prezent reprezintă o creştere cu 2,5% din mai 2010 până în aprilie 2011.


Statele americane care depind cel mai mult de aceste bonuri alimentare sunt Texas (3 mil. de bonuri), Florida (3 milioane) şi New York (3 milioane).


Bonurile alimentare care fac parte din programul SNAP de asistenţă suplimentară a alimentaţiei (Supplemental Nutrition Assistance Program) pot fi cerute în anumite condiţii, în primul rând în funcţie de plafonul lunar al resurselor. Acest plafon a fost fixat la 2.389 dolari pentru o familie de patru persoane (un plafon considerat de supravieţuire). Nivelul mediu al acestui ajutor este de 300 de dolari. Bonurile pot fi schimbate în supermarketuri pentru produse alimentare în afara sandwich-urilor sau a produselor catering.


În 2010, programul de ajutor alimentar a costat statul 68 mld. dolari (48 mld. euro), faţă de 250 mil. dolari în 1969 (1,4 mld. dolari la valoarea actuală) când a fost introdus.
Pe de altă parte, americanii s-au străduit vreme de doi ani, între vara lui 2008 şi vara lui 2010 să-şi câştige independenţa faţă de creditele de consum şi să-şi reducă datoriile de teama şomajului. Doar că, din octombrie trecut, apelul la credite a crescut într-un ritm galopant.


Potrivit Rezervei Federale, recursul americanilor la creditele de consum a crescut în iunie cu 7,7% (creştere anualizată) prin raport la luna precedentă - cea mai mare creştere din august 2007 încoace - atingând 2,446 mld. dolari. Creşterea de 15,5 mld. dolari este de trei ori mai mare decât cea anticipată de analişti.


Potrivit datelor lunare furnizate de FirstData, societate de servicii de plăţi electonice, din cauza creşterii preţurilor consumatorii americani şi-au finanţat din împrumuriri o bună parte din achiziţiile de bunuri de primă necesitate sau benzină.